Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was mam problem miałem błędy czujnika walka mimośrodowego czujnik został wymieniony obroty falują po odpaleniu auta były błędy synchronizacji między wałkiem ssącym a wydechowym ,rozrząd był źle ustawiony ,został ustawiony na blokady ,auto na podłączonym czujniku dalej kuleje po odłączeniu silnik chodzi normalnie nie kuleje tylko wydaje mi się że dużo pali na podpiętym czujniku i pod pięciu pod komputer zero błędów gdzie szukać przyczyny winy tego zachowania na podpiętym czujniku wałka mimośrodowego?czyżby serwomotor valvetronic był mechanicznie uszkodzony i nie daje błędów ?czujnik walka mimośródowego firmy vdo Continental
Pacjent BMW E60 2005 2,5 160kw 218km

Opublikowano

Kto wymieniał ten czujnik? Mechanik czy sam to robiłeś? Być może wałek mimośrodowy jest wytarty lub części z nim współpracujące. Błędów może nie być bo czujnik widzi prawidłową pozycję wałka, a wytarte współpracujące ze sobą elementy wałek-dźwigienki mogą nie trzymać wymiarów i cylindry napełniają się w różnym stopniu. Musiałby ktoś to ocenić wizualnie.

Opublikowano
11 minut temu, malos86 napisał(a):

Kto wymieniał ten czujnik? Mechanik czy sam to robiłeś? Być może wałek mimośrodowy jest wytarty lub części z nim współpracujące. Błędów może nie być bo czujnik widzi prawidłową pozycję wałka, a wytarte współpracujące ze sobą elementy wałek-dźwigienki mogą nie trzymać wymiarów i cylindry napełniają się w różnym stopniu. Musiałby ktoś to ocenić wizualnie.

Mechanik oceniał wałek mówił że jest ok ,mechanik wymieniał czujnik,a czy być może siłownik valvetronic jest uszkodzony i nie pokazuje błędów ?dziś auto jedzie na inpa zrobi adaptację i kalibrację vvt oraz podmieni siłownik valvetronic