Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie - czy wszyscy maja ten problem przed, czy za sobą? Chodzi o sondę Nox, - w większości wypadków o których słyszałem po prostu działa jak zaprogramowana - ilość cykli i bum awaria. U mnie wyleciała przy 101 tyś , u znajomego 105tyś itp. Czy u was też? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze do 3tys. km nie dobiłem 😁 Poprzednie G30 przez 5 lat też zrobiło tylko jakieś 80tys. km. Za to w F10 miałem taki przypadek przy 50tys. km. Niektóre sondy działają i nie chcą się zepsuć latami i setkami tysięcy kilometrów. Inne padają przy losowym przebiegu. Loteria.

Opublikowano (edytowane)

A może można to przeprogramować lub coś zakodować - czy tylko wymiana? Poza tym,że zapaliła mi się kontrolka od silnika ( sprawdziłem - błąd sondy Nox) auto zachowuje się normalnie.

Edytowane przez corso
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wydaje mi się, że sprawuje się normalnie. Albo tego nie zauważasz albo jeszcze Cię na dobre nie dopadło. Z uszkodzoną sondą wiążą się różne dolegliwości typu falowanie obrotów, wibracje silnika (zwłaszcza na zimnym), większe spalanie itp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Generalnie masz tam adaptacje możliwe do zrobienia, ale nie liczyłbym że pomoże. Pewnie jest zabrudzona lub uszkodzona.

Opublikowano
11 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Generalnie masz tam adaptacje możliwe do zrobienia, ale nie liczyłbym że pomoże. Pewnie jest zabrudzona lub uszkodzona.

Ale to się czyści ? A co kiedy bym to cholerstwo wyłączył? ( wykodował - mam znajomego , który ogarnia dobrze sterownik )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
56 minut temu, corso napisał(a):

Ale to się czyści ? A co kiedy bym to cholerstwo wyłączył? ( wykodował - mam znajomego , który ogarnia dobrze sterownik )

Możesz wyłaczyć bład - tzn. osoba która 'ogarnia dobrze sterownik', albo wylaczyc caly system AdBlue.

Sondy na ktorych jest nagar, sadza nieodczytuja poprawnie danych. Taki prosty temat jak przeplywomierz - sie czysci 🙂 gdy potrzeba.

Opublikowano

Qurde, zdemontowałem i sonda jest czyściutka ( wydech zresztą też) ,czyli raczej uszkodzona - czeka mnie wymiana choć patrzę na to coś i nie mam pojęcia co tu może kosztować 3 tysie :)))- żart