Skocz do zawartości

E39 - Złącze kamery cofania nie daje żadnego obrazu

triplebaka

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

https://pl.aliexpress.com/item/1005004877571033.html?spm=a2g0o.productlist.main.23.46f0506fF4RPUg&algo_pvid=1dd3848d-4471-41ff-ab9f-328da82b00c9&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

Wziąłem bez AHD czyli tylko CVBS 720P. Wtyczka w klamce nie pasuje. Przełożyłem razem z wyłącznikiem z oryginalnej klamki.

• 6 miesięcy temu...

Witam, odkopuję wątek ale dalej nie jestem w stanie tego zrobić.
Mój tuner to 6 902 015
Na wejściu kamery nie pojawia się kompletnie nic, nieważne jaki sprzęt podłączę. Kamera sama w sobie jest sprawna. 
Obraz przełącza się na reverse ale jedyne co widać to czerń. 
Na AV obraz skacze ale jest, na złączu kamery czarno.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Zmienić tuner? Jak tak to na jaki model? 
Mam nadal navi 4:3 i nie planuję zmieniać. 

Edytowane przez triplebaka

• Zasłużeni forumowicze

Szkoda, że tak późno, bo mój 6 902 015 poszedł na złom. Jeśli wpinasz się w odpowiedni pin i nie ma tam zwarcia, a kamera dostaje zasilanie i jest sprawna to zakładam, że moduł jest uszkodzony. Tak jak pisałem wyżej tuner o takich samych numerach prawidłowo podłączony odpalił mi od strzała tylko, że u mnie nie podpasował ze względu na 4:3 zamiast 16:9.

Tu masz rozpiskę modeli. Jak potrzebujesz 4:3 to przypuszczalnie każdy powinien działać.

https://7er.pl/showthread.php/5614-video-Tunery-E38-z-podziałem-na-4-3-i-16-9?highlight=tuner

Update, akurat teraz obraz się pojawił i w przeciwieństwie do wejścia AV nie skacze i ma kolory. Możliwe, ze wejście na kamerę jest przystosowane do innego obrazu? Kamerka chyba jest NTSC, AV pewnie jest PAL 
Ale do rzeczy, to co powodowało problemy to chyba zwarcie bo jak zaizolowałem kaptonem złączę, do którego lutowałem kable w tunerze (zamiast ciąć kable wywierciłem w obudowie tunera złącza i podłączyłem je od środka) to zaczęło normalnie działać
Akurat oczywiście padł mi akumulator bo auto dużo stoi i już przestał mi się nawet odpalać ekran, więc ostateczny wynik dopiero jak naładuję. 

Udało mi się wyizolować problem:
Przy wrzuceniu wstecznego auto przełącza na wejście kamery, jednak jak na początku nie ma obrazu
Dopiero jak wyłączę wstecznyt (lub zrobię to od razu po odpaleniu auta), wybiorę opcję TV i wtedy wrzucę wsteczny - obraz jest
Od tego momentu jak nawet wyjdę do menu to jak wrzucę wsteczny widać obraz z kamery
Po zgaszeniu i odpaleniu jeszcze raz wszystko trzeba wykonać od nowa
Więc tak, kamera działa ale pod warunkiem że przynajmniej raz włączę TV zanim wrzucę wsteczny 
Jak włączę zapłon na wstecznym to obraz pojawia się na sekundę i znika do momentu gdy wykonam procedurę
Co to może być? Spróbowac z innym modułem? Ani w NavCoder ani w PaSoft nie znalazłem żadnej opcji, która coś takiego koduje. 

Edytowane przez triplebaka

• Zasłużeni forumowicze

Odłącz przekaźnik, pin 17 na sztywno do masy, sprawdź jakie jest napięcie na zasilaniu kamery i jak wszystko się zgadza to nic więcej nie zrobisz.

Po wymianie modułu na taki o numerach 6 906 923 kamera działa normalnie. Przynajmniej póki co :classic_smile:
Nie jestem w stanie sprawdzić czy ten, który miałem był za stary czy uszkodzony. W każdym razie teraz zarówno kamera jak i złącza AV działają. 
Jakby ktoś kiedyś szukał inspiracji to powiem, że zamiast robić kable to u siebie rozwiązałem kwestię podłączenia wyprowadzając złącza z obudowy tunera i lutując się do płyty głównej kablem ekranowanym.

image.thumb.png.e262c7bd7e1a123a8be91c6885ae8a2a.png

• Zasłużeni forumowicze

Ja to zrobiłem na złączach GX12, 3-pin do kamery, 2-pin do lampy wstecznego. Przekaźnik wewnątrz tunera. Dla pewności dałem bezpiecznik rurkowy, żeby nie uwalić modułu świateł, może niepotrzebnie...

insideview.thumb.jpg.971341ad7f5f1acc16de13e011e97094.jpg

IMG_20240214_154407.thumb.jpg.e511c1747bbeb70fe50a214e53535df7.jpg

Edytowane przez Fuser

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.02.2024 o 23:37, Fuser napisał(a):

Kamera zintegrowana z klamką CVBS 720P

kamera.jpg.d1ebf63aed1f66ceaca75ee6f67609ae.jpg

Bardzo ciężko przeciągnąć kabel przez harmonijkę mimo, że wykorzystałem tylko sygnałowy; do zasilania również. 

Ta kamerka pasuje do touringa? Przyszła mi paczka i jest krótsza od klamki w klapie

• Zasłużeni forumowicze

Oczywiście, że nie pasuje. W touringu masz przycisk od klapy razem z całą listwą z lampkami tablicy. Próbowałem zdjąć kiedyś tę listwę i dałem spokój, bo nakrętki skorodowały razem ze szpilkami, które są wtopione w plastik więc tylko demontaż przez zniszczenie. Nowa około 400-500 zł.

• Zasłużeni forumowicze

Zasilanie normalnie jest ze światła wstecznego, żeby kamera nie była cały czas pod prądem. Poza tym tak jak piszesz i tak trzeba sygnał, a kabel w komplecie akurat jest trójżyłowy wiec to niewiele zmienia.