Skocz do zawartości

Hamulec ręczny skuteczność

robdrab

Rekomendowane odpowiedzi

Dotyczy hamulca ręcznego w X1 E84. Piszę tutaj, gdyż konstrukcyjnie bardzo podobne do E90, a do działu X rzadko ktoś zagląda. Wymieniłem tarczobębny oraz cały wewnętrzny osprzęt hamulca ręcznego wraz z tarczami kotwicznymi. Po wymianie regulacja wg instrukcji, wraz z wciśnięciem sprężyny wstępnego napięcia linki przy dźwigni. Efekt taki, że na pochyłym podjeździe ręczny unieruchamia samochód dopiero na 10-11 ząbku. Myślałem, że potrzeba czasu na ułożenie się mechanizmu. Po 2 miesiącach ponowna regulacja. Rzeczywiście trzeba było o parę ząbków podkręcić. Jednak nie ma żadnej poprawy. Dokładnie tak samo: dopiero 10-11 ząbek. Samo zaciąganie hamulca daje wrażenie "gumowości", jakby linka się rozciągała jak guma. Czy ten typ tak ma? Czy można jeszcze coś zrobić?

To co opisujesz bardziej pasuje do mojego hamulca z e46 - ledwo hamuje, pomimo docierania itd.

W moich E90 na tarczach 336(chyba takie tarcze masz u siebie) nieraz pierwsze zaciągnięcie wymaga więcej ząbków, ale drugie zaciągnięcie to żyleta w obydwu samochodach już na 4-5 ząbku, nigdy nie zaglądałem w nich do ręcznego.

Jak jest efekt gumowatości to raczej coś źle zmontowane, albo szczeki jakieś lewe.

Jeśli to nowe szczęki/tarczo bębny to jest ryzyko przypalenia - ja tak zrobiłem kiedyś bo na siłę chciałem uzyskać hamowanie po montażu. 

Jeśli ustawimy ciasno to lepiej sprawdzić co kilka kilometrów czy się nie grzeje.

No właśnie sam tego nie rozumiem - kilka razy miałem okazję rozbierać tylne hamulce w innych BMW, min: E46, E87, F16 i to działanie w E90 mnie zastanawia - w tamtych nie było żadnego elementu który mógłby powodować takie działanie, że coś się pociaśnia za drugim razem.

Niebawem biorę się za tył w 330xd to zajrzę do tych tarczobębnów 336mm, może przy odpowiedniej regulacji da się to ustawić tak aby łapało od razu dobrze.