Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem BMW e60 m54b25 i od jakichś dwóch dni samochód po nocy traci cały prąd po prostu znika. Zauważyłem ze od czujnika DISA gdy zgasze samochód nawet przy dłuższym postoju dochodzą dźwięki jakby ciagle coś tam chodziło takie brzęczenie i pyknięcie co jakieś 20 sekund czy to może być problem mojego wyładowującego się akumulatora ? Dodam ze samochód do mnie wrócił po zmianie zamka w drzwiach i od tej pory jest ten problem.

Opublikowano

To chyba w tej sytuacji to porządna diagnoza komputerowa by się przydała. Kto wie co się stało w trakcie zmiany zamka,  jakieś zwarcie moze wywaliło jakiś bezpiecznik, ktorys moduł sie usmażył, auto nie usypia?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o jakieś przerywanie to nic z tych rzeczy nie ma, jeżeli odpalę ja z rana oczywiście przy pomocy drugiego samochodu tak już chodzi, odpala i wszystko do momentu zostawienia jej na noc. Dodam ze zamek był zmieniany przez mechanika który rzekomo zna się na marce BMW i najprawdopodobniej w trakcie był odłączony akumulator bo wszystko wróciło mi do ustawień fabrycznych jeżeli chodzi o radio, datę godzinę itp. Jeżeli chodzi o DISE to wcześniej miałem z nią problem w postaci checka pozbyłem się go wymieniając na oryginał BMW i żadnych problemów z nim nie było, teraz jeżeli wyjdę z domu po 3 godzinach dalej słyszę tak jakby coś było aktywne pod maska.

Opublikowano

No coś jest ewidentnie z elektryką elektroniką w aucie nie halo wygląda tak jakby był włączony zapłon albo auto nie usypia z powodu "otwartych drzwi" albo z innej przyczyny, zostaje włączone oświetlenie w środku auta ale to raczej odpada bo auto przy wyłączonym zapłonie samo wygasza oświetlenie wnętrza po 15 minutach. 

No cóż, powiedzmy pół godziny po zgaszeniu podepnij miernik pomiędzy aku a klemę i wyciągaj po kolei bezpieczniki jak na mierniku spadnie pobór prądu po wyjęciu bezpiecznika to bedziesz miał winowajce "kradzieży" pradu.

Opublikowano

Jak odepnie kleme po pół godz i wepnie miernik to się powybudzaja moduły i napewno będzie pobór prądu duży.

Należy odpiąć kleme zapewniając cały czas zasilanie albo miernik wpiąć pomiędzy kleme a akumulator i wtedy zamknąć auto (zamek w bagażniku zamknij śrubokrętem, żeby teoretycznie był zamknięty, a praktycznie otwarty i żebyś miał dostęp do akumulatora) i obserwuj pobór prądu. Na początku będzie duży szczególnie przy zamykaniu więc na mierniku daj odpowiedni zakres. Po ok 30 sekundach znacznie spadnie, później po ok 16 min bedzie słychać dźwięki pod maską nastąpi znaczny spadek, a po ok 30-40 min powinno wszytko się uśpić i pobór prądu książkowy.

Jeśli się nie uśpi po tych 40 min to coś jest nie tak. Wtedy zacznij wyjmować bezpieczniki skoro coś było z drzwiami to zaczniu od bezpieczników powiązanych z drzwiami.

Opublikowano

Namierzyłem winowajcę kradzieży prądu jest to ta cześć pod zaworem DISA oddzielna od niej, podpięte kostką (kompletnie nie wiem jak się to nazywa, narazie jestem jeszcze zielony jeżeli chodzi o ten silnik) ale brzęczy i nie przestaje i kradnie prąd. Próbowałem jeździć do mechaników ale dzisiaj niestety mają już pozamykane. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
47 minut temu, bmwe60 napisał(a):

Mógłbyś mi napisac gdzie znajduje się ten przekaźnik żebym go sprawdził ?

K6300

FDpRqTDH.png

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 4.08.2023 o 16:22, bmwe60 napisał(a):

Edit: ta cześć to silnik krokowy to do niego ciagle dochodzi napięcie 

Mam aktualnie to samo, silnik krokowy cały czas bzęczy i na drugi dzień nie ma już prądu w aucie bo sterownik podaje mu cały czas prąd, powiedział byś co u ciebie dokładnie było przyczyną?