Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, co sądzicie o tym samochodzie?

Używane BMW Seria 3 - 59 000 PLN, 97 000 km, 2013 - otomoto.pl

Moja ocena jest taka - automat i sprawdzony silnik. Na plus.

Pewnie musze zrobić rozrząd. Sprawdzić Hamulce - no i generalnie porozmawiać Z DEALEREM. 

Ale na co zwrócić uwagę?

Zależy mi na samochodzie do spokojnej jazdy w mieście plus autostrada 120-150 km/h.

Mam zajęta głowę sprawami zawodowymi, i chciałbym kupić samochód jak najmniej absorbujący. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

N20 i auto nie absorbujące: może być ciężko jak dużo jeździsz.

szukałbym z silnikiem n47, zrobił rozrząd i jeździł. Jak auto w trasy rozważyłbym f10/f11 z fotelami komfortowymi i minimum światła xenon. No i auto bez X-drive - u nas praktycznie niepotrzebne chyba, że mieszkasz wysoko w górach i często w Alpy jeździsz. Auta bez xdrive lżej się prowadzą, są lżejsze i dużo łatwiej się je serwisuje (niższa cena serwisu i zakupu)

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Nomad, dzięki za każdą podpowiedź. Nie jeżdżę dużo - bo to będzie drugi samochód (pierwszy firmowy, wspólnie użytkujemy), ale potrzebuję ze względu na swoją działalność drugiego auta. Miałem kiedyś  BWM 5 z ty silnikiem (przejechane 34 tyś i sam zrobiłem z 10 tyś) - musiałem sprzedać, bo mi się zawodowo noga powinęła... Był kapitalny, ale ze względu na przebieg i krótki czas użytkowania nic nie musiałem robić. A naczytałem się o: rozrządzie, usterkach diesli, no i jeżdżę większość na krótkich odcinkach, dużo w mieście - więc raczej benzyna. 

A co z tym silnikiem/samochodem nie tak?

Opublikowano
2 minuty temu, QWERtyy napisał(a):

Sprawdzony silnik? 🤣

Lubię takie porady... Jak Pan coś wie, to proszę o podpowiedź - dzielmy się wiedzą - może błądzę. Ale szukam tu porady. Pozdrawiam, Jacek

Opublikowano

Z początków produkcji ten silnik ma poważną wadę pompy olejowej, ale to nie wszystko. Radzę poczytać, bo jest uważany za jeden z najgorszych w historii marki.

Opublikowano
7 minut temu, QWERtyy napisał(a):

Sprawdzony silnik? 🤣

sprawdziłem teraz na motobenzyna ten silnik. Wady: 

• wrażliwy układ wtryskowy
  • wtryski piezolektryczne droga wymiana cena około 1000zł 1szt
  • wysokie koszty serwisu
  • no trochę tego jest...

może rzeczywiście szukać czegoś innego?

Opublikowano
3 minuty temu, QWERtyy napisał(a):

Z początków produkcji ten silnik ma poważną wadę pompy olejowej, ale to nie wszystko. Radzę poczytać, bo jest uważany za jeden z najgorszych w historii marki.

dzięki!!!

Opublikowano

Nie wiem, czy to silnik N20 czy B48 bo pierwszy ma słabe opinie, a drugi bardzo dobre. Taka sama moc i pojemność, wiec nie wiem, co je różni...

• Moderatorzy
Opublikowano

2 szt N20 mieliśmy w domu, jedna 40kkm, druga już ponad 100kkm (z czego połowa na mapie 280 koni) bez ani jednego problemu z silnikiem. Zero dolewek oleju. 

Obydwa samochody po 2015r więc teoretycznie ulepszony napęd pompy olejowej.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ten samochód był już wrzucany na forum. Jeśli przez dwa miesiące się nie sprzedał to można negocjować cenę 😉

F31 WBA3H11000F277672 - Co sądzicie o tym BMW z ogłoszenia? Opinie na temat samochodów na sprzedaż - BMW Klub Polska - Oficjalne forum (bmw-klub.pl)

Edytowane przez Borsuczek
  • Dziękuję 1