Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie słuchaj opowieści o klapach na pewno. Moja 535 ma je wywalone i zwija aswalt od samego dołu do samej góry. Też myślała skrzynia sekundę ale do tego wystarczy NCS.

Wykodowanie sekundy przemyślenia skrzyni automatycznej

EGS NIC - nicht_aktiv

Funkcja NIC (Neutral Idle Control) to funkcja pozwalająca zmniejszyć spalanie samochodu który zatrzymał się np. na światłach. W momencie wciśnięcia hamulca wrzuca bieg jałowy co zapobiega przeciągania przez konwerter.

Jest to post z działu e60/61

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 22.07.2023 o 18:10, amt-parts napisał(a):

Witam co to takiego jest jak w temacie, rożni fachowcy od kodowania oferują taką usługę w bmw f11/f10

Nic nie wiem o "sekundowym" przemysleniu w 8HP. Mam dwa auta z ta skrzynia i pierwsze slysze. Chcesz aby auto i generalnie skrzynia reagowaly na wcisniecie pedalu gazu bardzo szybko, to jezdzij w trybie sport.

• Lubię to 1
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nigdy nie miałem do czynienia z automatami, ale po zakupie obecnej F11 530d, byłem mile zaskoczony pracą ASB. Drażnił mnie tylko jeden szczegół... musiałem i nadal muszę delikatnie dodawać gazu ruszając z miejsca. Jak na mój gust, skrzynia zbyt nerwowo reaguje na gaz. Nie ma znaczenia czy w trybie eco pro, czy comfort. 

Odczuwam to jako szarpnięcie. Ale nie tak, że szarpnie i się "zająknie". Ciągnie równo.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 25.12.2024 o 19:57, mmw napisał(a):

Moze masz duzy luz na wale.

Dziękuję kolego za zainteresowanie i podpowiedź! 

Luzu raczej nie ma. Auto mam ponad 2 lata. W tym czasie kilka luzów zostało "wyczajonych" i zostały usunięte. Tyle, że dotyczyły one "zawiasu". Wtedy i za każdym razem kiedy auto jest na podnośniku obserwuję połączenia wału ze skrzynią i mostem. Niczego podejrzanego się nie dopatrzyłem. Z resztą... w czasie jazdy czy to po nierównościach, czy w cyklu miejskim gdzie często występują prędkości zmienne, nic nie czuję, nie słyszę. 

Jedyne co mnie zastanawia, to chip tuning. Albo nieudolnie, albo celowo tak zrobiony. Auto służyło w policji o czym dowiedziałem się dopiero niedawno. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 25.12.2024 o 20:26, Wioletta napisał(a):

musiałem i nadal muszę delikatnie dodawać gazu ruszając z miejsca

Nie rusza sam po puszczeniu hamulca?

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 godzin temu, Wioletta napisał(a):

Dziękuję kolego za zainteresowanie i podpowiedź! 

Luzu raczej nie ma. Auto mam ponad 2 lata. W tym czasie kilka luzów zostało "wyczajonych" i zostały usunięte. Tyle, że dotyczyły one "zawiasu". Wtedy i za każdym razem kiedy auto jest na podnośniku obserwuję połączenia wału ze skrzynią i mostem. Niczego podejrzanego się nie dopatrzyłem. Z resztą... w czasie jazdy czy to po nierównościach, czy w cyklu miejskim gdzie często występują prędkości zmienne, nic nie czuję, nie słyszę. 

Jedyne co mnie zastanawia, to chip tuning. Albo nieudolnie, albo celowo tak zrobiony. Auto służyło w policji o czym dowiedziałem się dopiero niedawno. 

Luzu na wale sobie nie zobaczysz tak obserwujac. Poza tym musisz po prostu wyczuc sam jakie jest zrodlo tego szarpniecia. Niewazne jak "ostry" program silnika bys mial, nie bedzie szarpal przy dodaniu gazu. Sam napisales, ze masz tak rowniez w trybie pseudo-ekologicznym, co potwierdza, ze nie ma to nic wspolnego z praca silnika tylko jest to ewidentnie luz na polaczeniu silnika/skrzyni z kolami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
11 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Nie rusza sam po puszczeniu hamulca?

Sam rusza po puszczeniu hamulca. Ale trzeba niesamowicie czule dotykać pedału gazu, by przyspieszenie przebiegało łagodnie. Przypuszczam, że wielu posiadaczom imponowałoby to "szarpnięcie", a nawet by tego nie zauważyli. Niedawno dałem koledze poprowadzić moje auto. On ma nowego mercedesa o większej mocy i twierdzi, że wszystko jest w porządku z moim samochodem.