Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

sprawdziłem dzisiaj sobie kody, i pokazał mi się kod 29E1.
Co sprawdzić jako pierwsze?
Dodatkowo z auta przy odpaleniu na zimnym leci delikatna, ledwie zauważalna czarna chmurka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

29E1 Cyfrowy sterownik silnika: Regulacja mieszanki 2 (zbyt uboga mieszanka na biegu jałowym, bank 2)

Na początek kontrola wizualna i szczelności przepływomierza powietrza, przewodu powietrza doładowania, czujnika ciśnienia na tym przewodzie i układu wydechowego.

Opublikowano

Jeden błąd - sprawa nie jest zbyt poważna 😁

W moim N54 2007r jak na razie była jedna usterka - sonda lambda pierwsza na jednym banku, najgorsze że nie uszkodziła się, tylko przekłamywała a silnik się do tego adoptował.

Błędy wyskakiwały najróżniejsze, wypadania zapłonów, ubogo, bogato... po skasowaniu adaptacji przez kilka jazd zawsze było dobrze, dlatego domyślałem się że to nie usterka wtrysku, cewki czy pompy.

Sterownik N54 jest bardzo upierdliwy, dlatego najlepiej skasować adaptacje, wyczyścić świece(jak sonda przekłamuje to najłatwiej po świecach poznasz czy bogato czy ubogo) i dopiero analizować dalej.

Jak na którymś banku będziesz miał zakopcone wszystkie 3 świece, lub 1 to wskazówka, ale trzeba dobrze pomyśleć gdzie jest usterka, mechanik raczej za ciebie nie pomyśli.

Bardzo ważne jest kasowanie adaptacji, bo sterownik szybko się uczy i próbuje na siłę zbalansować niedomagania cylindra czy banku.

Już nie mogę się doczekać jak ktoś zaleci wszystkie: świece, cewki, wtryski i sondy... Najtragiczniejsze, że jeżeli nie masz czasu na zabawy to najszybsze rozwiązanie problemu.