Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Niecały rok temu miałem wymieniony termostat. Kilka dni po wymianie zauważyłem zaschnięte ślady, że ze zbiorniczka wyrównawczego się "ulało". Jednak poziom w zbiorniczku był na praktycznie wzorowym poziomie. Troszkę dolałem, dosłownie łyczek. Mechanik uznał, że coś mogło być zapowietrzone i żeby monitorować. Od tamtego czasu przejechałem z 30 tysięcy, stale monitorując czy są wycieki. Parę miesięcy później zauważyłem niewielki wyciek (może kilka łyżeczek) w okolicy koła pasowego (tego mniejszego po lewej), w zbiorniczku brakowało może z milimetr płynu. Dolałem. Pojeździłem. Dałem auto na przegląd raz, potem drugi raz - nie stwierdzono żeby gdzieś kapało.

Dodam, że ten wyciek zauważyłem mniej więcej po zmianie "climate" z zimowego na letni (czyli z czerwonej kreseczki w idrive na niebieskie).

Minęło znów wiele tysięcy km. 

W ostatnią niedzielę zrobiłem trasę 1400 km w jeden dzień w 35 stopniowym upale.

Następnego dnia pod maską zauważyłem ponownie niewielki wyciek, typu kilka łyżeczek w tej samej okolicy koła pasowego. Tymczasem w zbiorniczku wyrównawczym poziom płynu wzorowy. 

Dodam tylko, że zasadniczo nie jeżdzę na klimie, nawet do 30 st po prostu wolę otworzyć okno. Jednak tego konkretnego dnia przejechałem blisko 800 km z włączoną klimą.

Czy ktoś ma pomysł co może być grane? Będę wdzięczny za porady. 

Pozdrawiam serdecznie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pompę wody sprawdzales? U mnie znikali powolutku, aż któregoś dnia zaczęło lecieć aż mała kałuża się zrobiła po zaparkowaniu. Koło wirnika dostało luzu.