Skocz do zawartości

Bicie hamulców przy hamowaniu - nawet po wymianie klocków i tarcz. Szukam mechanika, Żywiec.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, szukam mechanika, który ogarnie mi problem z biciem/wibracją kół podczas hamowania.

Problem pojawił się jakiś czas temu, wymieniłem klocki i tarcze i przestało. Po kilku tysiącach kilometrów znowu to samo. Znowu wymiania klocków/tarcz i na chwilę spokój. 

Musi to być coś innego. Kto wie co się zepsuło i może mi to ogarnąć w powiecie Żywieckim?

Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim sprawdzenie zawieszenia (sworznie, tuleje), końcówek drążków, drążków kierowniczych. Najlepiej podjechać do SKP i sprawdzić porządnie na szarpakach. Oczywiście piasty idealnie wyczyszczone i sprawdzone bicie przez montażem i po montażu tarcz. Pomiar bicia tarcz po dokręceniu kluczem dynamometrycznym według serwisówki. Czasem tak się również dzieje jak mało rozgarnięci mechanicy/wulkanizatorzy dokręcają koła "na pałę"...

Zapomniałem jeszcze o tym jakiej jakości części zostały zamontowane. To również ma strategiczne znaczenie na wibracje.

Edytowane przez matmad1989