Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od dłuższego czasu zmagam się z problemem wtryskiwaczy w moim e90 3.0d m57n2 auto odpala bez problemu na zimnym i rozgrzanym silniku nie kopci nie szarpie dpf i egr jest na miejscu.

Gdy auto stoi rozgrzane i jest włączona klimatyzacja korekty są następujące jak na zdjęciach przy podanych temperaturach. W momencie gdy silnik jest rozgrzany i klimatyzacje się wylaczy będzie pracować równo powiedzmy przez 5 min nadal z takimi samymi korektami i zacznie się telepać silnikiem i jest bardzo nie równa praca silnika a korekcję wariują skaczą na łeb na szyję jakieś pomysły? Mój pomysł to zająć się wtryskiem nr 4 i 6 w załącznikach screeny 

Screenshot_20230708_173601_bimmer-tool expert.jpg

Screenshot_20230708_173844_bimmer-tool expert.jpg

Screenshot_20230701_174723_bimmer-tool expert.jpg

Screenshot_20230701_200712_bimmer-tool expert.jpg

Screenshot_20230708_180516_bimmer-tool expert.jpg

Opublikowano

Sprawdź wtryski, próba przelewowa i na stole potem, tylko wszystkie. U mnie w n47 silnik nierówno pracował, zatelepał czasami, ale tylko 1 z 4 wtrysków miał dziwne korekty. Po sprawdzeniu wyszło że są wszystkie do wymiany.

Opublikowano

To m57n2 więc masz już chyba wtryski piezo tak jak u mnie. Z tego co wiem nie wolno robić w nich takiej próby przelewowej jak przy zwykłych elektromagnetycznych jest to dokładniej opisane w ista. Z tego co pamiętam to chodzi o to, że do poprawnej pracy wtrysków piezo jest potrzebne odpowiednie ciśnienie na przelewach i taka próba może im zaszkodzić. Tak więc jak sprawdzanie to tylko na stole. Takie wahania korekcji wcale nie muszą oznaczać uszkodzonych wtrysków a problemy z kompresją.

Opublikowano

Na 100% to nie są piezo po pierwsze nie mam tych białych złączek a po drugie to wersja 197km tam są jeszcze te zwykle wersja 231/235/286km już miała te piezo