Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może ktoś miał podobny  problem, mianowicie po podpieciu pod komputer BMW wyskakuje mi błąd 29F4

-konwersja katalizatora

-nieciągły

Wyczułem zapach spalin w aucie, wszedłem pod auto bo posiadam kanał i zauważyłem że jest wydech nie szczelny, proszę o pomoc jeśli ktoś miał podobny problem, 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem leży w nieszczelności układu wydechowego przed katalizatorem (pierwszy i drugi cylinder), zużyciu samego katalizatora lub awarii sondy lambda za katalizatorem. 

Opublikowano
12 minut temu, Borsuczek napisał(a):

Problem leży w nieszczelności układu wydechowego przed katalizatorem (pierwszy i drugi cylinder), zużyciu samego katalizatora lub awarii sondy lambda za katalizatorem. 

Czyli uszczelnienie Układu wydechowego twoim zdaniem pomoże, czy wymiana sondy? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

W pierwszej kolejności trzeba znaleźć nieszczelność i koniecznie usunąć ją jeśli powodem jest uszczelka przy głowicy albo same kolektory. Przy okazji sprawdzić wizualnie sondy, ich przewody i wtyczki. Jeżeli to nie pomoże to trzeba w programie diagnostycznym zrobić test katalizatorów albo chociaż zobaczyć jakie wartości napięcia dają sondy za katalizatorami, najlepiej podczas jazdy ze stałą prędkością.

Edytowane przez Borsuczek
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też mam problem z 29F4 i po wymianie sondy za katalizatorem problem nadal występuje. Podejrzewam bardziej katalizator lub nieszczelny układ wydechowy. Wymiana sondy za katalizatorem dotyczy raczej błędów 2AF4, 2AF2, 2AF6. Możliwe, że za jakiś czas dojdzie Ci błąd 2A26.

Opublikowano

Tak wyskakuje właśnie, sprawdziłem układ wydechowy dokładnie i wszystko jest szczelne sondy też są okej, nie wiem co dalej robić być może to wina zapchanych katalizatorów?