Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po wymianie akumulatora czujnik oleju oraz dwóch sond lambda nagle po trasie gdzie no trochę czasem dałem mocniejsze obroty w granicach 3,5 do 4 wyskoczyły błędy

2A59 - Status warunki testowe są spełnione

2A5B- warunki testowe są spełnione. Zweryfikowana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy

Valvetronic z pełnym rozrządem był wymieniany w listopadzie roku 2022.

Trzeba valvetronica znów wymieniać czy co jest grane ? 

Dodam, że akumulator był wymieniany bo wydawało mi się, że czasem za długo kręcił 

po zmianie akumulatora jest tak samo

Edytowane przez Dawid0306
Opublikowano

Jeśli chodzi o spalanie to na 309 kilometrów trybu mieszanego spalił mi 4,8 na 100

Auto ma moc nic nie szarpie w trakcie jazdy

Na wolnych nie gaśnie

tylko no teraz te błędy oraz długo zawsze kręci jakby łapał chwile zawahania 

Opublikowano

Ja już nie wiem czy to przypadek czy co, bo odkąd te auto mam to co chwile coś elektronicznego mi pada, sondy, czujnik oleju, żarówki, teraz czujnik wałka?

Bo kurde wydawać teraz tysiaka na czujnik wałka mi się nie uśmiecha bo zabierałem się za sprzęgło. No chyba, że używkę oryginalną. Albo jakiś czujnik z niższej półki cenowej jak skv? Co o tym sądzicie ?

I też jakie są konsekwencje jeżdżenia z uszkodzonym czujnikiem? 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Borsuczek napisał(a):

Sprawdź przewody do czujnika wałka mimośrodowego, wtyczkę i uszczelkę wokół tego czujnika. 

Czyli trzeba zdjąć pokrywę ? 

Na co zwracać uwagę przy sprawdzania wtyczki uszczelki i tak dalej ? 

Bo dobrze rozumiem, żeby dostać się do tego czujnika to musze zdjąć pokrywę ? 

Opublikowano
18 minut temu, Borsuczek napisał(a):

Żeby zdjąć kostkę i wyjąć uszczelkę czujnika nie trzeba zdejmować pokrywy zaworów.

Kostka od czujnika wału będzie pierwsza od krawędzi przy wlewie oleju ? 

A na co zwrócić uwagę ?

Jeśli będzie sucha nie będzie oleju to czujnik do wymiany?

A jeśli będzie ubrudzona olejem to do czyszczenia ? 

Opublikowano
9 godzin temu, Borsuczek napisał(a):

Żeby zdjąć kostkę i wyjąć uszczelkę czujnika nie trzeba zdejmować pokrywy zaworów.

Dostalem się do czujnika, nie pływa w oleju tylko jest trochę brudny, wręcz w ogóle 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W takim razie proponowałbym sprawdzić dane live data w programie diagnostycznym. Przede wszystkim, oczywiście pozycję aktualną i oczekiwaną eccentric shaft sensor.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj usunąłem te błędy, dzisiaj jeździłem różnym tempem około godzinę. Po rozgrzaniu specjalnie dawałem obroty tak do 4.

I te błędy nie powróciły,

Oczywiście żadnych niepokojących objawów jak czytam jakie może dawać czujnik wałku nie mam

Dzisiaj nawet żwawiej kręcił, wręcz od razu odpalał 

Opublikowano
W dniu 26.06.2023 o 11:17, Borsuczek napisał(a):

W takim razie proponowałbym sprawdzić dane live data w programie diagnostycznym. Przede wszystkim, oczywiście pozycję aktualną i oczekiwaną eccentric shaft sensor.

Błędy czujnika zniknęły, ale w zamian tego pojawił się jeden P100F 

Oczywiście żadnych objawów nie posiadam tylko ten check engine

Z opisu pisze, że silownik valvetronica.

Kupić już na wymianę ?

Czy nie trzeba jeszcze ?

Jakiej firmy polecacie valvetronica?

Opublikowano

oraz czy błąd P100F to na pewno siłownik valvetronica - niestety moja aplikacja nie odczytuje opisów błędów tylko same kody

Opis wziąłem https://bmwfault.codes/ , lecz patrze, że na forum ludzie piszą, że to jest 

Zmienne sterowanie zaworu, rząd cylindrów 1 - zabezpieczenie przeciążeniowe - niesprawność

obwodu prądowego

Opublikowano

Oddałem auto diagnoście podłączył się i powiedział, że on nic nie widzi aby było coś nie tak z vvt oraz z czujnikiem wału

a ten błąd P100F sam się usunął jak do niego jechałem.

I Teraz nie wiem co dalej, czy jeździ obserwować czy wymieniać na siłę

Co może być przyczyną takiego czegoś, że błąd się pojawia dosłownie zero objawów i po chwili się sam usuwa ?