Skocz do zawartości

Jak zdemontować tylne fotele w e39 touring PILNIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Potrzebuję pomocy w sprawie zdemontowania tylnych foteli w e39 touring.Chodzi mi o zdjęcie siedziska i oparcia Zacząłem coś rozkręcać ale zupełnie bez pojęcia i stanąłem w martwym punkcie.Prubowałem podejść od strony bagażnika ,ale stanąłem na kratce nawiewu na boczną szybę. Nie chcę nic połamać dlatego proszę o pomoc.Pozdrawiam :arrow: :?
Opublikowano

żeby zdjąć kanapę musisz ściągnąć te plastiki w które można wkładać roletę, trzeba je pociągnąć, najpierw dołem, później góra gdy je ściągniesz odkręcasz 2 śruby mocujące te aluminiowe uchwyty, tak samo z drugiej strony i już możesz ściągnąć kanapę, jeżeli chcesz wyjąć całkowicie musisz jeszcze odkręcić pas środkowy. co do oparć to nie wiem, nie rozbierałem, ale jak wyjmiesz kanapę to juz powinno być z górki.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ok dzięki zaraz zaczynam działać .Martwią mnie jednak te plastikowe kratki od nawiewu w bagażniku.One są jakieś takie sztywne i nie chcą się wyjąć Jakby je coś trzymało
Opublikowano

nie wiem ale żeby zdemontować tylne oparcia chyba nie potrzeba demontować tego wszystkiego z tyłu wystarczy siedzisko tak jak pisałem i chyba odkręcić śruby mocujące oparcie, te na dole?? nie jestem pewien bo nie zdejmowałem oparcia.

ps można wiedzieć w jakim celu demontujesz kanapę??

Opublikowano
Oczywiście że można.Po prostu nabyłem autko od okropnege flejtucha i muszę wyprać fotele.Przód poszedł bez kłopotu ale z tyłem mam kłopoty.Wyjmuję bo w domu cieplej, a posiadam własną maszynę do prania.Wracając do foteli tylnych to od czego muszę zacząć wykręcanie siedziska Wykręciłem jakieś dwie małe śrubki w czymś plastikowym ale to nic nie zmieniło i nie wiem co robić.Postanowiłem w desperacji wyprać fotele tylne w samochodzie ale jakby co to wolałbym w domu.Pozdrawiam
Opublikowano

wkręć te śrubki z powrotem na swoje miejsce, ich się nie wykręca.musisz pociągnąć dość mocno te plastiki w stronę przodu samochodu, najpierw dołem, później górą i dopiero tam odkręcić 2 śrubki.

ps teraz troche późno, ale jutro zrobię fotke i bedzie wszystko jasne :cool2:

Opublikowano
ok.Dzięki bardzo. Dziś okropnie pada więc chyba nie zadziałam,chyba że po południu.Za foty będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam serdecznie
Opublikowano
Przemo, może Ty będziesz wiedział jak ustawić szybę w tylnej klapie.Nie wiem czy ktoś tam grzebał,czy z jakiegoś innego powodu jest krzywo.Z prawej strony wystaje mi nan obrys dachu a z lewej jest poniżej.Jak kupowałem to klient wcisnął mi kit że te dwie śrubki torxsowe są do regulacji ale on takich nie ma więc nie wyregulował.Okazało się że to bajer bo Ja je poluzowałem i nic się nie działo więc zapewne jest inny, bardziej skomplikowany sposób :) Gdybys coś wiedział to będę wdzięczny. :modlitwa:
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Blusmen,co z tymi kanapami :?:

Co z szybą :?:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
witam.Autko wciąż to samo chociażmyślę o zmianie ale marka ta sama.Kanapy wyprołem ale są już do odświezenia a szyba okazała się wtopą bo to zawias był krzywy i dlatego wystawał ponad obrys dachu.Ale generalnie jest możliwośc regulacji.Oczywiści musiałem sam do tego dochodzić bo nikt nie potrafił mi pomuc.Pozdrawiam.Aktoalnie poszukuję dobrej maglownicy do mojego autka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki Blusmen!Ciekawiła nas z mężem ta szyba,bo mąż przy demontażu relingów dachowych "ruszył"niepotrzebnie śrubę do mocowania siłownika tylnej szyby(podczas mojej nieobecności) i namęczył się żeby siłowniczkiem trafić z powrotem w śrubę,więc wiemy już co nieco o regulacji szyby.Przy "okazji"skrzywił trochę blendę,bo szyba jest ciężka.Póżniej trochę trwało zanim ją doprowadził do pozytywnego stanu... :wink:

Przymierzamy się do wymiany sprężyn i amorków z tyłu.Może znajdziemy coś w archiwum.Ale Ty masz już chyba jakieś doświadczenie z tymi plastikami...

Co do maglownicy,to jak nie "tu",to na zaprzyjażnionych forach ogłaszają się koledzy,którzy "mocno w częściach siedzą" i nie powinno być większego problemu. :wink:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.