Skocz do zawartości

Słaby automat G21 320i

BMW.g20

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Męczy mnie to już od jakiegoś czasu. Myślałem że się przyzwyczaję ale po zrobieniu 5tys km dalej mam wrażenie że automat BMW jest do bani.

Auto nowe, odebrane w kwietniu tego roku. Wersja 320i shooting brake 180km czy jakoś tak. Jedyny tryb gdzie nie czuję zmiany biegów to eco pro. I jest to tryb dobry dla ekologa albo emeryta. Samochód jedzie jakby miał 1/3 mocy a do tego klima przestaje działać jak należy.

W trybie comfort jeśli spokojnie przyśpieszam albo normalnie jadę wyraźnie czuć jak skrzynia zmienia bieg na wyższy. Jedynie dynamiczna jazda sprawia że nie czuć pracy skrzyni.

W trybie sport jest trochę lepiej bo biegi zmieniają się przy wyższych obrotach ale przy spokojnej jeździe też czuć zmianę przełożeń. 

Lepiej jest jeśli automat pracuje w trybie S ale i tu nie jest idealnie.

Jest jeszcze coś co wydaje się dziwne. Autostrada, szybkość powyżej 100km/h tryb sport, skrzynia w trybie S. Przyśpieszam dynamicznie i samochód w zasadzie jedzie ale w momencie zdjęcia nogi z gazu dostaje jakby kopnięcia. Wyraźnie czuć jakby dostał extra dawkę paliwa, czuć szarpnięcie i dopiero potem zwalnia.

Pewnie bym się nie czepiał ale jeżdziłem już różnymi autami w automacie, beznadziejną toyotą, słabym nissanem, niezłym fordem mondeo i chyba najlepszym w ze wszystkich VW Arteonem. Silnik o tej samej mocy co BMW, skrzynia 7 biegowa, samochód większy a naprawdę jeżdził lepiej od BMW.

Praca skrzyni BMW to tylko mój przypadek i powinienem zgłosić się do serwisu czy może ten typ tak ma i muszę się męczyć?

Te automaty mają taką specyfikę pracy, albo się przyzwyczaisz albo zmień na inne auto. Mi np. się taka praca podoba bo dodaje charakteru. DSG, o którym wspominasz to całkiem inna skrzynia biegów, przede wszystkim różni się tym, że ma 2 sprzęgła... jedno do biegów nieparzystych, drugie do parzystych, przez co jest bardziej delikatna podczas zmiany biegów. Tu masz sprzęgło hydrokinetyczne.

Nie wiem jak bardzo Ci "szarpie", jeśli wg Ciebie za mocno, jedź na serwis. Generalnie charakterystyka pracy skrzyni ZF w BMW jest taka, że... nazwijmy to... czuć jej pracę. I tyle.

Edytowane przez jaro.juve

I pamiętaj, że w każdych testach automat ZF 8HP jest zawsze chwalony i zawsze wygrywa z innymi konstrukcjami więc nie może być tak zły jak piszesz. Ja miałem go już w 4 autach - w Alfie i 3 beemkach i nigdy nie powiem złego słowa o nim - skrzynia super, więc albo masz coś faktycznie zepsute, albo ten Arteon z DSG przywyczaił Cię do innej charakterystyki pracy - tak jak kolega pisał wyżej, to zupełnie inne konstrukcje i na pewno Arteon nie ma lepszej skrzyni - po prostu w niektórych przypadkach bedzie lepszy, a w innych będzie gorszy.

Jedź na serwis i przede wszystkim przejedź się innym BMW i zobacz czy są różnice względem Twojego.

• Zasłużeni forumowicze

Wg mnie na spokojnych trybach typu Eco Pro, Comfort, Adaptive nic nie powinno szarpać i u mnie nic nie szarpało ani w poprzednich autach z tą skrzynią ani w obecnym samochodzie. Szarpać zaczyna dopiero w trybach sportowych i to nie jest bug tylko feature, który potęguje sportowe doznania 🙂 Jeśli u Ciebie szarpie w tych emeryckich trybach to zwyczajnie jedź na serwis, bo coś jest nie tak. Skrzynie ZF są jednymi z najlepszych na rynku i są to sprawdzone od lat podzespoły.

Odwiedzę serwis bo to nie tylko moje odczucie. Osoby które ze mną jeżdżą też na to zwróciły uwagę. Może teoretycznie DSG jest gorszą konstrukcją ale po zmianie auta subiektywne wrażenia nie pokazują wyższości skrzyni BMW. Powiem więcej, prawie na pewno Arten był bardziej dynamiczny przy wysokich prędkościach. Mam wrażenie że układy kontroli trakcji czy cokolwiek dławią ten samochód i nie pozwalają pracować silnikowi i skrzyni naprawdę dynamicznie ale do tego się już przyzwyczaiłem.

Zeby nie było BMW to fajne auto ale niestety nie idealne 🙂

W dniu 22.06.2023 o 14:26, BMW.g20 napisał(a):

Odwiedzę serwis bo to nie tylko moje odczucie. Osoby które ze mną jeżdżą też na to zwróciły uwagę. Może teoretycznie DSG jest gorszą konstrukcją ale po zmianie auta subiektywne wrażenia nie pokazują wyższości skrzyni BMW....

Jezdze na codzien kilkoma róznymi autami z DSG i swoim ZF wiec mam porownanie kazdego dnia jednak mysle ze ZF chodzi gładko, i plynnie w porownaniu do dsg.

Jesli czujesz szarpanie przy zwyczajnej jezdzie w comforcie to raczej cos jest nie tak

Zrobiłem przez ostatnie dwa dni tysiąc km we wszystkich trybach i specjalnie obserwowałem pracę skrzyni. Żadnego szarpania, płynna praca. Przy delikatnej jeździe zmiana jest praktycznie niezauważalna.

Bije na głowę 7-biegową DSG, którą miałem poprzednio w Octavii.