Skocz do zawartości

Wibracje

grz3ju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Chciał bym sie was poradzic w sprawie wibracji ktore ostatnio pojawiły sie u mnie.

e91 n47d20a 177km 230tys 

Podczas wymiany dwumasy i sprzęgła(luk) postanowiłem od razu wymienic poduszki silnika i sprzyni(na febi) bo orginalne wygladały na zmęczone.

I tu sie wszystko zaczyna sprzęgło działa git, auto przestało robic kangura przy ruszaniu.

Ale na zimnym silniku na postoju pojawiły sie bardzo silne wibracje całej karoserii ktore po rozgrzaniu auta troche ustepują.

A kolejną rzeczą ktora sie pojawiła są wibraje przy ok 2 tysiącach obrotów podczas jechania na 2,3 biegu (na 2,3 biegu na pewno na innych mozliwe ze są ale znacznie mniejsze). Zwiększając obroty na postoju do 2k te wibracje nie wystepują.

I tu moje pytanie, co to moze byc ogolnie mechanik sam zamawiał poduszki febi nie mam ich numerów .

Czy to nie powinno byc tak ze od samego zamontowania nowych poduszek nie powinno byc zadnych wibracji ? czy te poduszki potrzebują czasu zeby zaczeły działac jak nalezy ? 

Czy moze sa zle zamontowane ? Lub są po prostu od benzyny i są za twarde ? 

Ma ktos moze jakies doświadczenia ze zmianą poduszek silnika ? 

Wibracje na postoju na zimnym silniku są tak mocne ze az mnie stopy bolą xD

koło pasowe wymienione rok temu na Corteco, chyba ze taką mają wytrzymałość

Przed wymianą dwumasy i poduszek co prawda miałem minimalne wibracje ale nie przeszkadzały mi a nawet sobie tłumaczyłem ze diesel i tak ma byc.

Po ostatnich zabiegach jestem zaskoczony jak to wszystko wibruje i nie spodziewałem sie tego nawet 😕

• 4 tygodnie później...

Chwile to trwało ale potwierdzam.

Poduszki wymienione spowrotem na te same stare ori ktore mialem i wszystko wrocilo do normy 🙂

wgl poduszka febi prawa po ok 1tys km tak siadła ze łapa prawie dotykała tego ogranicznika i w zakrętach(domyślam sie ze gdy lekko przechylał sie silnik na poduszkach?) wibracje pojawiały sie jeszcze większe... 

13 godzin temu, grz3ju napisał(a):

Chwile to trwało ale potwierdzam.

Poduszki wymienione spowrotem na te same stare ori ktore mialem i wszystko wrocilo do normy 🙂

wgl poduszka febi prawa po ok 1tys km tak siadła ze łapa prawie dotykała tego ogranicznika i w zakrętach(domyślam sie ze gdy lekko przechylał sie silnik na poduszkach?) wibracje pojawiały sie jeszcze większe... 

Pisałem już o tym w innym temacie, że z poduszkami jest problem, trzeba dobrze patrzeć na numery, a najlepiej kupić OEM.