Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 🙂 Mam dziwne pytanie , czy przy pakiecie "adaptacyjne reflektory led+ asystent świateł drogowych" w LCI II, światła powinny skręcać wraz z ruchem.kierownicy doświetlając zakręty? czy jest ograniczenie odnośnie prędkości ( np. doświetlanie włączy się powyżej 40km/h)?

Pytam, ponieważ odebrałem auto 7 dni temu i mam taki zestaw, a nie zaobserwowałem doświetlania. Natomiast w G20 z 2019 roku z laserami światła skręcały wraz z ruchem kierownicy. Dzięki 🙂

20250223_102526.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, Karol211 napisał(a):

Nie skręcają. Lasery były sporo lepsze od adaptacyjnych świateł z lci.

dokładnie tak 🙂

male-bmw-2.png
Opublikowano
2 godziny temu, Karol211 napisał(a):

Nie skręcają. Lasery były sporo lepsze od adaptacyjnych świateł z lci.

Poważnie, te światła są całkowicie statyczne i w ogóle nie poruszają się na boki ?

Opublikowano

Ale chociaż doświetlają zakręty przy skręcaniu, right? BMW widząc jak dobre światła mają pozostałe marki z Świętej Trójcy chyba odpuściło sobie temat. 😴

Beznazwy3.jpg.6e7e59548047ad2df5d81bf8fbce66c2.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Markok napisał(a):

Ale chociaż doświetlają zakręty przy skręcaniu, right? BMW widząc jak dobre światła mają pozostałe marki z Świętej Trójcy chyba odpuściło sobie temat. 😴

Nie zauważyłem żeby coś dodatkowego działo się przy skręcaniu. Przy dobrych ledach nie jest to specjalnie potrzebne bo świecą szeroko. Te w LCI1/2 są co najwyżej przeciętne. Najbardziej brakuje mi jednak lepszego oświetlania pobocza w średniej odległości

Opublikowano

Doświetlają zakręty, od wewnętrznej strony lampy jest LED który włącza się przy skręconej kierownicy lub włączonym kierunkowskazie.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Jechałem wczoraj w nocy z włączoną adaptacją na autostradzie ponad 100 km. Widziałem wściekłość kierowców TIR-ów którzy włączali mi co jakiś czas z naprzeciwka górne nadkabinowe reflektory żeby mi pokazać kto tu rządzi. Widać że adaptacyjnie nie radzą sobie z wykrywaniem pojazdów po przeciwnej nitce autostrady w miejscach gdzie dwie nitki są rozgraniczone ogrodzeniem ze słupków. A że w szoferkach siedzą wysoko to faktycznie adaptacyjne mogą ich oślepiać.

Edytowane przez darosso
Opublikowano
11 godzin temu, darosso napisał(a):

Widać że adaptacyjnie nie radzą sobie z wykrywaniem pojazdów po przeciwnej nitce autostrady w miejscach gdzie dwie nitki są rozgraniczone ogrodzeniem ze słupków.

Nie wiem jak jest w serii G, ale w serii F w instrukcji obsługi jest o tym wspomniane 😉

image.png.90ec41f9ff67d5243c75b4fa955cc516.png

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 08:17, KucaQ napisał(a):

Nie wiem jak jest w serii G, ale w serii F w instrukcji obsługi jest o tym wspomniane 😉

image.png.90ec41f9ff67d5243c75b4fa955cc516.png

Dzięki. W instrukcji serii G jest dokładnie to samo napisane. Tak to jest jak się czyta instrukcję tam gdzie się chce ją przeczytać. 🙂

Opublikowano

Wczoraj trasa Wrocław - Lądek-Zdrój, trzy razy dostałem długimi, za każdym razem sytuacja na krętej drodze z podjazdami i zjazdami. I totalnie słusznie, sam widziałem, że adaptacja za wolno reaguje i ewidentnie moje ledy świeciły kierowcom po głowach. Na prostych, płaskich drogach działa dobrze. 

Opublikowano

Grupa Vag i ich matrixy, niestety znacznie wyprzedzaja wszystkie adaptacyjne ledy Bmw. W vagu, mają wyższa roździelczość, więcej sekcji świetlnych i znacznie lepszą reakcyjność. Oznacza to w praktyce, że efekty doświetlania i wycinania są znacznie bardziej przyjemne i efektowne oraz efektywne zarazem. Mercedes z Multibeam, a teraz Digital Light, to podobny o ile nie lepszy poziom jak w vagu. Chińczycy też wprowadzają już cyfrowe światła i w najnowszych modelach, można juz na nich oglądać filmy na ścianie.

Opublikowano

Fantastyczny pomysł można mieć swoje prywatne kino samochodowe 😉 co prawda czarno białe no ale własne 😄 

• Haha 1

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG