Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jechałeś w całkowitej ciemności? Jeśli są po drodze latarnie itp to się nie włączą.

Opublikowano

Jedynie auta z naprzeciwka. Oprócz tego ciemność, droga przez las itd. 
tak, mam lasery. Niebieskie elementy i napis.

Czy trzeba coś wyklikać w menu dodatkowo? 
Jesli włączę długie, manualnie, to lasery też mogą się aktywować czy tylko włączają się w trybie świateł automatycznych ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, lskw napisał(a):

Wczoraj specjalnie wyskoczyłem na krajówkę żeby sprawdzić lasery. Jechałem stabilnie 80tką na automatycznych światłach i albo się nie uruchomiły albo są tak słabe… przyznam że jestem trochę zawiedziony 😕

lasery w m3 czy byłej żony 340i vs ledy to na długich przepaść na rzecz laserów

• Haha 1
male-bmw-2.png
Opublikowano
4 minuty temu, lskw napisał(a):

Jedynie auta z naprzeciwka.

Jeśli auta jadą z naprzeciwka to wiązka lasera nie będzie aktywowana. Jak chcesz zobaczyć różnicę to najlepiej z prędkości około 50km/h przyspiesz do 80 oczywiście w miejscu gdzie nie ma innych źródeł światła przy około 70km/h światła długie zaczną zauważalnie jaśniej świecić.  

• Lubię to 2

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano
9 minut temu, lskw napisał(a):

Czy trzeba coś wyklikać w menu dodatkowo? 
Jesli włączę długie, manualnie, to lasery też mogą się aktywować czy tylko włączają się w trybie świateł automatycznych ?

Wydaje mi się choć nie dam sobie za to ręki obciąć że lasery włączą się rownież jeśli będą aktywne zwykłe długie ale tylko wtedy gdy masz odpowiednią prędkość i nie ma innych źródeł światła na drodze. Praktycznie nie jeżdżę w innym trybie niż automatyczny ale chyba coś takiego testowałem na początku jak zapoznawałem się z autem.

Opublikowano

Dzięki Panowie. Wychodzi na to że warun był zły. Spróbuje w weekend gdzieś wyskoczyć, bo nie ukrywam, jestem bardzo ciekawy jak świecą 🙂 

Opublikowano

Na pewno zauważysz moment kiedy załączy się laser ale przepaścią jak to kolega wyżej stwierdził to bym tej różnicy nie nazwał. Przepaść to była kiedyś między zwykłym halogenem na żarówce a xenonem 😉

• Lubię to 3

Opublikowano
W dniu 8.12.2024 o 21:52, Karol211 napisał(a):

Tak samo wycinają jak lasery, po prostu nie ma wiązki laserowej dodatkowo.
Ale musze przyznać, że adaptacyjne ledy < Lasery w pre-lci. Światło w pre-lci nawet w przypadku braku aktywacji lasera było szersze i jaśniejsze od ledów w LCI. Nie zauważyłem różnicy w wycinaniu - w mojej opinii działa tak samo.

Zgadzam się mam takie samo wrażenie porównując lasery z G01 vs G20 LCI adaptacyjne ledy.

• Lubię to 2
Opublikowano

Przy światłach automatycznych plus z włączonymi długimi lasery gdy się włączą to zmienia się kontrolka z zielonego koloru na niebieski.

Opublikowano
8 godzin temu, krzysiek72 napisał(a):

Przy światłach automatycznych plus z włączonymi długimi lasery gdy się włączą to zmienia się kontrolka z zielonego koloru na niebieski.

Chyba to co piszesz nie jest prawdą. Zwróć uwagę że niebieski kolor podświetla się wtedy gdy aktywne jest wycinanie czyli jedzie auto przed Tobą a po jego bokach adaptacyjne ledy doświetlają pobocza po obu stronach tego auta. Wtedy również świeci się kontrolka długich świateł na niebiesko. Laser aktywuje się dopiero wtedy jak nie ma innych aut przed Tobą. 

• Lubię to 2

Opublikowano (edytowane)

U mnie niebieskie podświetlenie się załącza gdy włączają się światła długie, długie to lasery, tak mam w instrukcji obsługi napisane.

Wycinanie uruchamia się w trybie długich automatycznych, przy włączeniu manualnie świateł długich, lasery świecą normalnie, prosto bez wycinania.

Chyba, że coś źle zrozumiałem...

Edytowane przez krzysiek72
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Źle zrozumiałeś 😉 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek72 napisał(a):

U mnie niebieskie podświetlenie się załącza gdy włączają się światła długie, długie to lasery, tak mam w instrukcji obsługi napisane.

Wycinanie uruchamia się w trybie długich automatycznych, przy włączeniu manualnie świateł długich, lasery świecą normalnie, prosto bez wycinania.

Chyba, że coś źle zrozumiałem...

Długie to są LEDy. Lasery to dodatkowa wiązka światła, która włącza się w określonych warunkach. Gdy jest zapalona niebieska kontrolka świateł to znaczy, że są włączone światła drogowe, niekoniecznie lasery.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Rufio napisał(a):

Lasery nie mają wycinania.

Co masz na myśli pisząc to stwierdzenie? To że przy aktywnej wiązce lasera nie funkcjonuje wycinanie?

Opublikowano
16 minut temu, adiki napisał(a):

Co masz na myśli pisząc to stwierdzenie? To że przy aktywnej wiązce lasera nie funkcjonuje wycinanie?

dokładnie to autor miał na myśli 😀 Stąd jak nie mieszkasz na odległej wiosce jeżdżąc dużo po nocach przydatność lasera znikoma. Oczywiście jakbym miał wybór w LCI to pewnie bym zaptaszył tą opcję 😃

Opublikowano

Przecież wcześniej było wspomniane, że lasery działają tylko jak nie ma innych źródeł światła, pojazdów i latarni. Co miałby wycinać? 

• Lubię to 2
Opublikowano

Lasery dają zasięg świateł na wprost w kompletnej ciemności ale to jest raczej bajer i ma mały wpływ na bezpieczeństwo. Mi po przesiadce z matrixów Audi do LCI2 najbardziej brakuje mocniejszego i szerszego doświetlania poboczy bo to może uratować czasami "skórę". Ostatnio w nocy mijałem kilka dzików na poboczu i przez to, że te światła świecą bardzo przeciętnie na boki to dostrzegłem je dopiero w ostatnim momencie. Ma ktoś może porównanie czy w pre-LCI było z tym lepiej?

Opublikowano
39 minut temu, proarnes napisał(a):

Ma ktoś może porównanie czy w pre-LCI było z tym lepiej?

2021 rok - również słabo z oświetleniem pobocza. Miałem wczoraj podobną sytuację z lisem

Opublikowano
5 godzin temu, lskw napisał(a):

2021 rok - również słabo z oświetleniem pobocza. Miałem wczoraj podobną sytuację z lisem

No właśnie, BMW nie ma systemu oczyszczania reflektorów dlatego może stosować tylko ograniczoną moc źródła światła i to niestety czuć. 

Opublikowano
54 minuty temu, proarnes napisał(a):

No właśnie, BMW nie ma systemu oczyszczania reflektorów dlatego może stosować tylko ograniczoną moc źródła światła i to niestety czuć. 

Raczej nie chodzi tu o moc tylko szeroko pojęte zarządzanie świeceniem segmentów LED. Jakość LED (włączając w to ich efektywność) ma to również oczywiście znaczenie. Czyszczenie było musem w xenonach, w ledach nie jest już wymagane.

Opublikowano
1 godzinę temu, macste napisał(a):

Raczej nie chodzi tu o moc tylko szeroko pojęte zarządzanie świeceniem segmentów LED. Jakość LED (włączając w to ich efektywność) ma to również oczywiście znaczenie. Czyszczenie było musem w xenonach, w ledach nie jest już wymagane.

Nie znam dobrze przepisów ale kiedyś o tym czytałem jak wybierałem światła do Audi, a teraz ChatGPT mówi coś takiego 🙂 

"System oczyszczania reflektorów jest wymagany, gdy oświetlenie pojazdu generuje strumień światła o natężeniu powyżej 2000 lumenów. Przepisy wymagają systemu czyszczącego dla reflektorów ksenonowych/LED, ponieważ zabrudzony klosz może powodować nieprawidłowe skupienie wiązki światła, co może oślepiać innych kierowców i słabo oświetlać drogę..."

Więc to są raczej oszczędności BMW, które w praktyce trudno obejść. Zauważ też że wszystkie topowe marixy mają spryskiwacze i nie możesz ich zamówić bez tego systemu. Podejrzewam że nie montowaliby go gdyby nie było to konieczne. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja to mam cały czas wrażenie że światła LED z mojego poprzedniego Seata Leona FR z 2019 świeciły lepiej niż LEDy w BMW g20 LCI...

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D