Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Instalacje LPG mam po przeglądzie. Filtry powietrza itp też świeże. 

Mam silnik 2.0 150KM jeżdżę głównie po mieście, nie agresywnie zwykle nie kręcę powyżej 4000 obr. 

Żadne check engine itp mi się nie palą. 

Czy to normalne że przy takiej jeździe spalanie LPG oscyluje w granicach 12-13l ?

Po ostatnim tankowaniu do pełna LPG jeździłem cały czas na włączonej klimie. Spalanie wyszło mi 16L LPG nie jest to trochę dużo że po włączeniu klimy spalanie wzrosło o prawie 3L?? 

Przypomne że trasy glownie po miescie. 

Dzięki za opinie 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, AndrzejWxx napisał(a):

Tak generalnie wygląda spalanie LPG za ostatni czas ostatnie tankowanie jak cały czas była klima włączona.  80% jazda po mieście.

Screenshot_2023-06-11-13-40-10-302_com.kajda.fuelio.jpg

Edytowane przez AndrzejWxx
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To normalne spalanie, ja mam taki sam silnik w automacie, spalanie w mieście min. 18l a jak daje mu się troszkę podrzeć to nawet 24l

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

2.0 pali tyle co 2.8 😅 na trasie można zejść na 10l

Edytowane przez szumrak
Opublikowano

No 150 kucy to trochę mało na ta budę. Chciałem właśnie 2.8 ale trafiła się bardzo zadbana 2.0 więc się skusiłem i jeśli chodzi o komfort jazdy to nie żałuję. A nawet jak sobie spali 18l LPG to jak 9 benzyny to żadna tragedia. Dziwi mnie tylko że klima podnosi spalanie gdzieś tak o 3L LPG nie jest to trochę za dużo ? Czuję lekki spadek mocy na klimie szczególnie jak jeszcze visco da czadu ale wydaje mi się że chyba jakby kompresor się zacierał to by się pasek chyba zerwał szybciej. Żadnych dziwnych odgłosów nie wydaje w każdym razie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz 6 cylindrów i dużą budę, nie ma cudów musi palić. Co do klimy to możesz dać mechanikowi do sprawdzenia rolki i łożyska, w tym to na klimie.
Możesz INPĘ podłączyć sprawdzić czy nie daje czasem błedów o o mieszance, co by mogło oznaczać lewe powietrze, te samochody już swoje lata mają i poparciałe gumy, czy popękane plastikowe lementy mogą się zdarzyć. Ale spalanie raczej w normie na miasto, jednak dużo bardziej miarodajne jest spalanie w trasie, bo miasto miastu nie równe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ten wzrost spalania to normalne. Sprężarka jest dość mocna więc musi trochę mocy zabierać, za to w środku lodówka 🥶

Edytowane przez szumrak
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mi 2.8 pali w mieście między 18 a 22 lpg, nie ma siły musi spalić, do tego archaiczny na dzisiejsze czasy automat też podnosi spalanie pewnie ze 3 litry
Przy tych cenach gazu to jazda tania biorąc pod uwagę frajdę z jazdy :classic_biggrin:

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW