Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taki problem - bmw e61 z manualną klimą

Gaz jest , klima nie działa .. CZASAMI (co kilka dni ) pojawia się bładE714  ale nic to nie zmienia czy on jest czy go nie ma .

Żadnych innych błędów w klimie nie ma

Czy ta sprężarka ma elektromagnes który  załącza go załącza ???

Czy gdyby się spalił pokazywałoby jakiś błąd ???

Generalnie po naciśnięciu przycisku delikatnie zmienia się odgłos spod maski (jakby ciut bardziej świstał )

obie rurki są gorące  (jedna chyba jednak bardziej )

od czego zacząć poszukiwania

Opublikowano

Jak naduszę zaworek to leci pod konkretnym ciśnieniem

Jeśli mi napiszesz jak odczytać ciśnienie INPą to sprawdzę dokładniej

Opublikowano

no wczoraj właśnie go szukałem . Miejsce na niego znalazłem ale samego czujnika już nie .

Czy wszystkie e60/61 miały ten czujnik ???

ps. na wentylatorach też go nie ma

Opublikowano

Naciskając zaworek to chusteczkę zobaczysz, tak samo jak inpą

Trzeba podpiąć stację albo przynajmniej manometry i odczytać ciśnienia spoczynkowe i pracy. Jak mi to podasz to Ci pomogę 

Opublikowano

Po naciśnięciu przycisku klimy w wiekszości zmienia się dźwięk, bo sprężarka się "załącza". Tak jak kolega wyżej powiedział, beż manometru to można z fusów wróżyć. Ja bym nie zwlekał, tylko od razu jechał do mechanika, który ma sprzęt, by sprzwdzić szczelność i uzupełnić wszytkie płyny. Jeśli się okaże, że masz za mało oleju w układzie, to sprężarkę szlak trafi. W tedy można coś dalej myśleć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Elektrykę możesz sprawdzić sam. W INPIE zobacz jakie jest ciśnienie w układzie, spróbuj testu elementów wykonawczych. Dowiesz się czy przekaźniki działają. Potem można jechać na maszynę.

Opublikowano

dzięki wszystkim za pomoc . Okazało się jak pisali koledzy wyżej że test z wduszaniem zaworka  jest niemiarodajny 

Było mało gazu . po dobiciu wszystko gra i trąbi