Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sumie tak się teraz zastanawiam, czy filtr nie był przypadkiem wymieniony już po zlaniu oleju, wtedy ta sporo ilość starego oleju z podstawy filtra mogła nie zlecieć do wiadra, tylko zostać w misce. Następnie został włożony nowy filtr i zalane 5 litrów oleju. To by mogło dać tak maks 5.5 litra w zbiorniku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No wiesz, takie bledy 🫣 to by wszystko tlumaczylo. 

Opublikowano

Do podstawy filtra oleju można wlać około 0,5L bo próbowałem. Dopóki nie podniesiesz filtra to nie spłynie. Po to jest ten cycek z oringiem.

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej, odkopuje swój temat sprzed ponad roku gdyż jestem po kolejnej wymianie oleju.

Przejeździłem 10tys km na stanie oleju z 1cm ponad maksimum. Taki stan utrzymywał się przez bardzo długi czas. Pojechałem na wymianę oleju i faktycznie zleciało go spokojnie z 6 litrów.
Wymiana oleju przeprowadzona tak jak należy, wlane zostało ok 4.5 litra (gdzie powinno się zalać 5.2). Po zaciągnięciu oleju przez filtr stan był trochę powyżej minimum. Zajechałem do domu, sprawdziłem jeszcze raz, było tak samo, więc dolałem jeszcze z 300ml i na bagnecie miałem połowę.

Stwierdziłem ze zostawiam jak jest, czyli wlane było ok. 4.8/4.9 litra.

Aktualnie przejechałem od wymiany ok. 200km, czyli prawie nic. Stan z połowy poszedł już prawie na maksimum. 

Co się dzieje z tym autem? Za kazdym razem ta sama sytuacja. Po każdym zalaniu oleju na nowo, po dosłownie paruset kilometrach oleju jest w opór za dużo. Pewnie za chwile znowu będzie ok. 6 litrów i tak się zatrzyma.

Wtryskiwacze były oddane do bosha, coś tam pouszczelniane i wszystkie testy przeszły. Nie brakuje płynu chłodniczego.
Nie wiem co mi pozostaje, rozebrać silnik do części pierwszych i znaleźć dziurę w bloku, czy może są jeszcze jakieś sposoby żeby ustalić co to może być?
Przejechałem tym autem już z 35tys i zawsze wygląda to tak samo.