Skocz do zawartości

Sprawdzenie przed końcem gwarancji w ASO

Ku Ba

Rekomendowane odpowiedzi

siemano

za kilka dni jadę na bezpłatne sprawdzenie auta przed końcem 2 letniej gwarancji i mam parę pytań - czy ktoś może z Was przechodził już taki przegląd i podpowie na co można liczyć ekstra w ramach takiej wizyty? Mi jedynie chodzi po głowie poproszenie o uzupełnienie czynnika chlodzacego bo pewnie trochę go ubyło w ciągu dwóch lat. Na forum w jakimś wątku ktoś pisał, że aso mu "pół auta" wymieniło po takiej wizycie, bo centrala płaci...

niestety nie wiem, to byl watek z jakiegos wątku od duzego suva z tego co pamietam.

jesli chodzi o czynnik chlodniczy to podobno zawiera sie w gwarancji, tak mnie zapewniano..widocznie bede pionierem z "jedynką" na takim przegladzie widze

• Zasłużeni forumowicze

jak pogrzebiecie w necie to kiedyś w ofercie bmw było coś takiego:

BEZPŁATNY PRZEGLĄD GWARANCYJNY.

ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNY PRZEGLĄD GWARANCYJNY TWOJEGO SAMOCHODU.

Niedługo miną dwa lata, odkąd możesz czerpać radość z jazdy swoim BMW lub MINI? A może kończy Ci się pakiet naprawczy BMW Repair Inclusive (BRI)?

Oznacza to, że kwalifikujesz się na bezpłatny przegląd przed końcem gwarancji.

Podczas przeglądu nasi eksperci przeprowadzą:

- test pojazdu za pomocą systemu diagnostycznego

- sprawdzenie szczelności silnika i skrzyni biegów

- sprawdzenie poziomu płynu hamulcowego

- kontrolę wzrokową działania wszystkich wyświetlaczy wewnętrzu samochodu

- kontrolę układu kierowniczego i elementów osi pod kątem luzów, uszkodzeń i szczelności.

Nie wiesz kiedy dobiega końca gwarancja Twojego samochodu? Pomożemy - wypełnij formularz.

Umów się na przegląd ze swoim BMW lub MINI. Zapraszamy!

A to nie działa tak, że i owszem przetrzepią Ci auto, ale listę rzeczy do ewentualnej wymiany/naprawy dostaniesz z podliczeniem kosztów tej przyjemności? :D
odebrane 24.10.2022 / 150: 40W22 / 112: 16W22, 22W22, 30W22, 33W22, 39W22, zamówione 29.09.2021

A to nie działa tak, że i owszem przetrzepią Ci auto, ale listę rzeczy do ewentualnej wymiany/naprawy dostaniesz z podliczeniem kosztów tej przyjemności? :D

no niby nie. zapewniono mnie, ze calosc mnie wyjdzie zero polskich złotych. w przyszłym tygodniu uzupełnię ten wątek jak to dokladnie wyglądało

Uzupełniam wątek odnosnie sprawdzenia auta w ASO. Koszt faktycznie zero złotych (tzn centrala pokrywa całość czyli 700 zł). W cenie sprawdzenie auta oraz mycie. Nic ekstra nie dają, nie ma wpisu do historii pojazdu,  czas trwania to około 3h. Generalnie polecam na to się zgłosić, ale uwaga: dziala tylko na koniec 2 letniej podstawowej gwarancji. Ta opcja nie działa w kolejnych latach gwarancji rozszerzonej.

• Zasłużeni forumowicze

Po twoim poście zadzwoniłem również do ASO by dowiedzieć się więcej, myślałem że skoro mam rozszerzoną gwarancję to nie muszę tego robić teraz. Okazuje się że dodatkowa gwarancja zawiera jakieś wykluczenia w porównaniu do podstawowej (ktoś wie dokładnie nie wchodzi w zakres tej rozszerzonej?

10 hours ago, Ku Ba said:

Koszt faktycznie zero złotych (tzn centrala pokrywa całość czyli 700 zł). W cenie sprawdzenie auta oraz mycie. Nic ekstra nie dają, nie ma wpisu do historii pojazdu,  czas trwania to około 3h. 

6 hours ago, scooterek said:

I co Ci zakwalifikowali do gratisowej wymiany ? 😋

No jak to co? 3 roboczogodziny + mycie = 700zł czyli nic, ciekawe czy ktos tam w ogole zajrzal pod mache :D 

10 godzin temu, skuterek powiedział:

Co Ci zakwalifikowali do darmowej wymiany? 😋

Nic nie do wymiany, nagrali filmik, że wszystko ok. Nie zdjeli oslon zobaczyc czy nie ma zapocen, ale to zrobilem sam w garazu. Ja nic nie znalazlem, oni tez nic. Nawet śrubki nie posiadaja rdzawego nalotu. Ogólnie jak na 130 tys km bardzo dobrze oceniam stan auta. Wczesniejsze audi po tym przebiegu mialo troche i rdzy i usterek za soba

Edytowane przez Ku Ba

• 1 miesiąc temu...

Koledzy, wyjaśnijcie mi, bo do końca nie wiem o co chodzi.

W poprzednim Volvo miałem co rok przegląd, w którym oprócz wymiany oleju robili sprawdzenie samochodu i ewentualną wymianę zużytych czy uszkodzonych części.

Tutaj w BMW po 14 miesiącach i 23 tyś km mam się tylko umówić na wymianę oleju (tak podaje samochód i aplikacja) 😵

Kontrola pojazdu jest przewidziana na "marzec 2026 lub za 18000 km", czyli albo po 3 latach albo po 40 tyś. Czyli jakbym jeździł po 10 tyś rocznie, to przez 3 lata BMW nawet nie spojrzy na samochód a gwarancja się kończy po 2 latach ☹️

Do tej pory zrobiłem dwie wymiany oleju, po 2 tyś i po 13 tyś i teraz nie wiem, czy mam się umawiać do ASO, bo może jednak coś więcej będą robić czy jednak lepiej do polecanego serwisanta BMW, który ma uprawnienia do wpisu w kluczyk oraz zresetowania oleju w kompie samochodu :classic_wacko:

dokładnie tak, pewnie chodzi o to zeby nie znalezc nic na gwarancji, jezeli ktos jezdzi malo i nie zrobi 30kkm no to pierwsza wizyta w serwisie po gwarancji, 

kontrola pojazdu (po 60k chyba?) to zwykle ogledziny wizualne, rownie dobrze mozesz pojechac na "trzepaki" zeby zajrzeli pod maske i pod spod,

reset oleju w aucie mozesz zrobic sobie sam, sa tutoriale na youtubie, tak samo robia to w ASO, jednakze wpis w kluczyk i na serwery bmw moga zrobic tylko serwisy z wykupiona "subskrypcja" u nich ktora moze sobie kupic kazdy, ale troche kosztuje 😉 

17 godzin temu, pawelo9 napisał(a):

dokładnie tak, pewnie chodzi o to zeby nie znalezc nic na gwarancji, jezeli ktos jezdzi malo i nie zrobi 30kkm no to pierwsza wizyta w serwisie po gwarancji, 

No to słabo to wygląda ☹️ Niby marka premium, a takie olewanie swoich samochodów i przy okazji klientów 😞 Z drugiej strony dziwię się, bo taki przegląd to kasa za części eksploatacyjne, więc dziw bierze, że jej nie chcą :classic_wacko:

kontrola pojazdu (po 60k chyba?) to zwykle ogledziny wizualne, rownie dobrze mozesz pojechac na "trzepaki" zeby zajrzeli pod maske i pod spod,

U mnie jest po 40 tyś lub po 4 latach. Mam nadzieję, że przed końcem dwuletniej gwarancji zrobię te 40 tyś, ale coś czuję, że to zrobię kilka miesięcy po gwarancji (dużo robię w wakacje a gwarancja do maja 😞)

reset oleju w aucie mozesz zrobic sobie sam, sa tutoriale na youtubie, tak samo robia to w ASO

Dzięki za info, będę musiał poczytać/pooglądać.

wpis w kluczyk i na serwery bmw moga zrobic tylko serwisy z wykupiona "subskrypcja" u nich ktora moze sobie kupic kazdy, ale troche kosztuje 😉 

Mam koło siebie polecany warsztat samochodowy, specjalizujący się w BMW, więc na bank subskrypcje ma. Tak więc zapisuję się do tego warsztatu 😉 

Wielkie dzięki @pawelo9 🙂

PS. Słabo wygląda także fakt, że ja, jako właściciel samochodu, nie mam możliwości sprawdzenia historii serwisowej swojego auta, tylko muszę się zwracać do serwisu. Jednak jak miałeś książeczkę, to miałeś. Nie mogli tego włożyć do aplikacji "My BMW"?

Wiem, kasa, kasa i jeszcze raz kasa ☹️

2 godziny temu, Lbuster napisał(a):

No to słabo to wygląda ☹️ Niby marka premium, a takie olewanie swoich samochodów i przy okazji klientów 😞 Z drugiej strony dziwię się, bo taki przegląd to kasa za części eksploatacyjne, więc dziw bierze, że jej nie chcą :classic_wacko:

ale w nowym aucie do 2lat/30kkm nie ma co wymieniac...  😅 jak bardzo sie uprzesz to olej zmienisz lub filtry to przyjedziesz zaplacisz to zrobia na pewno 🙂

2 godziny temu, Lbuster napisał(a):

U mnie jest po 40 tyś lub po 4 latach. Mam nadzieję, że przed końcem dwuletniej gwarancji zrobię te 40 tyś, ale coś czuję, że to zrobię kilka miesięcy po gwarancji (dużo robię w wakacje a gwarancja do maja 😞)

jak wyskoczy przeglad to skasujesz sobie kontrolke i tyle... nie ma sensu tam jechac... a jak chcesz przeglad przed koncem gwarancji to zglos sie do dowolnego dealera, ktorys na pewno ci to zrobi, tylko ze to strata czasu, ktos pisal tu na forum co mu zrobili.... umyli auto... za 700zl.... 🙂

3 godziny temu, Lbuster napisał(a):

Mam koło siebie polecany warsztat samochodowy, specjalizujący się w BMW, więc na bank subskrypcje ma. Tak więc zapisuję się do tego warsztatu 😉 

PS. Słabo wygląda także fakt, że ja, jako właściciel samochodu, nie mam możliwości sprawdzenia historii serwisowej swojego auta, tylko muszę się zwracać do serwisu. Jednak jak miałeś książeczkę, to miałeś. Nie mogli tego włożyć do aplikacji "My BMW"?

nie jest to takie oczywiste, to kosztuje kupe kasy, lepiej podpytaj czy robia wpis do kluczyka.

a pelna historia ksiazki serwisowej jest do wgladu w kazdej chwili w komupterze w aucie 🙂

18 godzin temu, pawelo9 napisał(a):

ale w nowym aucie do 2lat/30kkm nie ma co wymieniac...  😅

No ale żeby nie spojrzeć na samochód, nie podłączyć do kompa? Są tak pewni swoich wyrobów, że przez 4 lata czy 40 tyś wszystko we wszystkich autach będzie OK?

jak bardzo sie uprzesz to olej zmienisz lub filtry to przyjedziesz zaplacisz to zrobia na pewno 🙂

To, to sobie sam zrobię 😉 Mi bardziej chodzi o specjalistyczne rzeczy, o których nie mam pojęcia.

jak wyskoczy przeglad to skasujesz sobie kontrolke i tyle... nie ma sensu tam jechac... a jak chcesz przeglad przed koncem gwarancji to zglos sie do dowolnego dealera, ktorys na pewno ci to zrobi, tylko ze to strata czasu, ktos pisal tu na forum co mu zrobili.... umyli auto... za 700zl.... 🙂

Wiesz, po gwarancji większość rzeczy sam sobie będę robił, trudniejsze poza ASO 😉 Wychodzi na to, że do ASO już nie zajadę, jeżeli wszystko będzie OK 🙂

nie jest to takie oczywiste, to kosztuje kupe kasy, lepiej podpytaj czy robia wpis do kluczyka.

Widziałem w kompie u Niego przy poprzedniej wymianie 😉 

a pelna historia ksiazki serwisowej jest do wgladu w kazdej chwili w komupterze w aucie 🙂

😬

To muszę tego poszukać - jeszcze raz dzięki 🙂 

8 godzin temu, Lbuster napisał(a):

No ale żeby nie spojrzeć na samochód, nie podłączyć do kompa? Są tak pewni swoich wyrobów, że przez 4 lata czy 40 tyś wszystko we wszystkich autach będzie OK?

jak sie zapali jakas kontrolka na desce rozdzielczej np. ukochane check 🤡 albo cos nie bedzie dzialac to wtedy beda podlaczac kompa, inaczej nie ma sensu zeby nie zobacyzc niczego, w sensie ze jest OK, poza tym kontrolek jest coraz mniej zebys nie wiedzial ze sie psuje np. brak czujnika poziomup lynu chlodzacego ktory na pewno był w 1ce E87, w benzyniaku F40 nie ma bagnetu nawet, gpfy i inne cuda motoryzacji, interwaly 30kkm, olej w autoamcie ktorego nie zalecaja wymieniac nigdy itd itd 😛

jakby byli tacy pewni to by dali wieksza gwarancje niz obowiazkowe 2 lata narzucone prawem hehe, 2 lata ma jezdzic, potem sie ma zepsuc, tak zaprojektowali zebys zostawil pieniazka 😛 ale nie przesadzajmy po ulicy jezdza 20 letnie gruzy ktore nie widzialy serwisu od 5 lat i jakos sie poruszaja, a ty chcesz na sile zeby twoje nowe auto sie zepuslo? 🙂

15 godzin temu, pawelo9 napisał(a):

ty chcesz na sile zeby twoje nowe auto sie zepuslo? 🙂

Pewnie, że nie. Ale przyzwyczajenia z innych marek pozostały.

W sumie to ja się cieszę, że nie muszę jechać na obowiązkowy przegląd, gdzie płaci się jak za zboże, by mieć gwarancję 😉 

9 godzin temu, Borsuczek napisał(a):

Dane o usterkach i parametrach pracy są też przesyłane automatycznie do serwisu, więc nie ma sensu przywoływać częściej aut.

W sumie racja, zapomniałem o permanentnej inwigilacji 😉 

Jestem ciekaw, czy mają opcję, by zdalnie uruchomić auto i odjechać nim 🤫 Sam parkuje, sam cofa po śladzie, to co stoi na przeszkodzie odjechać nim zdalnie 😉 

Godzinę temu, Lbuster napisał(a):

W sumie to ja się cieszę, że nie muszę jechać na obowiązkowy przegląd, gdzie płaci się jak za zboże, by mieć gwarancję 😉 

Jestem ciekaw, czy mają opcję, by zdalnie uruchomić auto i odjechać nim 🤫 Sam parkuje, sam cofa po śladzie, to co stoi na przeszkodzie odjechać nim zdalnie 😉 

oo w koncu pozytywne nastawienie i o to chodzi, takze jakies zalety sie znalazly 🙂

seria 5 i 7 wsumie sama jezdzi, ta opcja do parkowania w ciasnych miejscac, takze moze za jakis czas bedziesz mogl przywolac swoje gadajace auto jak Haselhoff w knight riderze heh

2 godziny temu, pawelo9 napisał(a):

oo w koncu pozytywne nastawienie i o to chodzi, takze jakies zalety sie znalazly 🙂

Pewnie, że tak.

Byłem nastawiony, że co roku jakiś tysiak jak nie dwa poleci do ASO a tu taka miła niespodzianka 😁

2 godziny temu, pawelo9 napisał(a):

seria 5 i 7 wsumie sama jezdzi, ta opcja do parkowania w ciasnych miejscac, takze moze za jakis czas bedziesz mogl przywolac swoje gadajace auto jak Haselhoff w knight riderze heh

Dla kierowcy może i fajna sprawa, ja bardziej podchodzę do tego z punktu widzenia bezpieczeństwa, że moje auto samo odjedzie bez mojej wiedzy 😞