Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Pacjent 530ix (2018) polski salon, ASO do końca (jeszcze w lutym olej), przebieg 113k.

Na przestrzeni ostatnich 2 tygodni, 2 razy zdarzyła mi się taka sytuacja - po ostrzejszym wdepnięciu samochód zaczął (mam problem jak to dokładnie opisać) tak lekko jakby poszarpywać czy powiedzmy nieliniowo rozwijać moc. Oczywiście pierwsza myśl VTG ale to chyba powinno dziać się zawsze, a tak nie jest. Na co dzień jeździ normalnie. Nigdy nie ciągnął przyczepy. Nie wiem jak był od początku użytkowany bo jestem 2 użytkownikiem ale nie wydaje się żeby jakoś specjalnie był katowany - wnioskuję po czasie wymiany klocków - wytrzymały bardzo długo (u mnie tak długo by nie wytrzymały :lol: )

Objaw "pulsowania" znika po zgaszeniu i ostygnięciu samochodu, póki rozgrzany to potrafi tak pulsować. Bimmerlink znajduje mi tylko 1 błąd który w sumie nie wiem co oznacza bo w necie jakoś tak słabo z informacjami na ten temat - E71449

Mam już umówiony serwis specjalizujący się w BMW (nie ASO) akurat na zmianę olejów w całym układzie napędowym to będę musieli się temu przyjrzeć, ale warto podpytać czy ktoś może miał podobną sytuację i co to było.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
On 5/21/2023 at 11:35 AM, gumbas said:

Hej,

Pacjent 530ix (2018) polski salon, ASO do końca (jeszcze w lutym olej), przebieg 113k.

Na przestrzeni ostatnich 2 tygodni, 2 razy zdarzyła mi się taka sytuacja - po ostrzejszym wdepnięciu samochód zaczął (mam problem jak to dokładnie opisać) tak lekko jakby poszarpywać czy powiedzmy nieliniowo rozwijać moc. Oczywiście pierwsza myśl VTG ale to chyba powinno dziać się zawsze, a tak nie jest. Na co dzień jeździ normalnie. Nigdy nie ciągnął przyczepy. Nie wiem jak był od początku użytkowany bo jestem 2 użytkownikiem ale nie wydaje się żeby jakoś specjalnie był katowany - wnioskuję po czasie wymiany klocków - wytrzymały bardzo długo (u mnie tak długo by nie wytrzymały :lol: )

Objaw "pulsowania" znika po zgaszeniu i ostygnięciu samochodu, póki rozgrzany to potrafi tak pulsować. Bimmerlink znajduje mi tylko 1 błąd który w sumie nie wiem co oznacza bo w necie jakoś tak słabo z informacjami na ten temat - E71449

Mam już umówiony serwis specjalizujący się w BMW (nie ASO) akurat na zmianę olejów w całym układzie napędowym to będę musieli się temu przyjrzeć, ale warto podpytać czy ktoś może miał podobną sytuację i co to było.

Odnośnie błędu, zerknij na https://bmwfault.codes/

Sygnał (status funkcji MSA, 0x30B) nieaktualny, nadajnik DME/DDE

Nieprawidłowy sygnał (status uruchomienia silnika pojazdu, 0x30B), nadawca DME/DDE

Jednak jest to związane z modułem IHKA a więc klimatyzacja.
Pytanie czy nie brakuje czynnika, lub nie jest go za dużo?

Może byc tak że kompresor daje zbyt duży opór.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.06.2023 o 12:48, adziopak napisał(a):

siema, doszedłeś do tego co to ?

niestety nie, mechanik też nie był w stanie stwierdzić. Temat po wymianie płynów życiowych póki co nie wrócił czyli klasyczne jeździć obserwować.

Opublikowano
W dniu 2.06.2023 o 09:06, luk_byd napisał(a):

Odnośnie błędu, zerknij na https://bmwfault.codes/

Sygnał (status funkcji MSA, 0x30B) nieaktualny, nadajnik DME/DDE

Nieprawidłowy sygnał (status uruchomienia silnika pojazdu, 0x30B), nadawca DME/DDE

Jednak jest to związane z modułem IHKA a więc klimatyzacja.
Pytanie czy nie brakuje czynnika, lub nie jest go za dużo?

Może byc tak że kompresor daje zbyt duży opór.

Dzięki za sprawdzenie - klima działa jak wściekła. Przy okazji sprawdzę ilość.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
55 minut temu, gumbas napisał(a):

Dzięki za sprawdzenie - klima działa jak wściekła. Przy okazji sprawdzę ilość.

MSA to start stop.

Tak czy siak, bład jest w IHKA - panel klimatyzacji