Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Pomóżcie.

Wziąłem się dzisiaj za wymianę klocków i tarcz na tylnej osi w mojej G20 2020.

Przed przystąpieniem do pracy wszedłem w apkę bimmer link i włączyłem tryb serwisowy hamulca ręcznego żeby cofnęły się silniczki od ręcznego.

Wymiana przebiegła pomyślnie, pacjent żyje.

PO wymianie wsiadłem do samochodu i kilka razy nacisnąłem pedał hamulca. Następnie wszedłem do apki i wyłączyłem tryb serwisowy hamulca ręcznego. Podczas wyłączanie tego trynu solniczki zaczęły sie ustawiać ale trwało to dośc długo i w pewnym momencie pojawił się błąd hamulca ręcznego w samochodzie. Pomyślałem że za mało pompowałem pedałem hamulca i jednak tłoczki były za bardzo cofnięte. Zrobiłem to jeszcze raz czyli dopompowałem pedałem aby czyc opur na pedale. Ruszyłem do przodu, do tyłu samochodem sprawdziłem działanie hamulca i wszystko było OK, nawet skasował mi się sam błąd hamluca w samochodzie. Mogłem klikając w przycisk ręcznego zaciągnąć go lub zluzować. Wyglądało że wszystko jest OK.

Ale jednak nie jest OK.

Wcześniej miałem tak, że jak zatrzymywałem się samochodem to nie zależnie czy wyłączałem zapłon, jak otwierałem drzwi kierowcy to zaciągał mi się automatycznie ręczny. Teraz tego nie ma. Czy zatrzymuje się na postoju i nie wyłączam silnika to jak otwieram drzwi to nie zaciąga się ręczny jak również jak zgaszę samochód to również nie zaciąga się ręczny. Moge go zainicjować tylko z ręki. Jak zainicjuję go z ręki na postoju i chciałbym ruszyc samochodem to automatycznie zwalnia się ręczny.

Macie pojęcie co mogło się stać i jak przywrócić wcześniejszą funkcjonalność?