Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam potrzebuje pomocy .Brak podświetlenia kierownicy oraz regulacji jasności wnętrza.Moze ktoś miał podobny problem i może pomóc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy aucie było ostatnio coś grzebane? Po za kierownicą wszystko świeci i tylko brak regulacji jasności? Czy chodzi ci o to że nie podświetla pokrętła regulacji jasności?
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy multifunkcja działa?

Opublikowano

Tak działa ,dzisij sprawdzałem kostkę stacyjki i taśmę kierownicy i dalej bez zmian.Dodam ze komputer nie widzi żadnych błędów

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do podświetlenia reszty deski, prawdopodobnie uszkodzony potencjometr który to reguluje, obok włącznika świateł. Można też przekodować LCM pustym plikiem. Jak multifunkcja nie świeci a działa, czyli dostaje wszystkie sygnały (plus, masa, I-bus, i komunikacja ze sterownikiem silnika (tempomat) to prawdopodobnie uszkodzenie jest w samej multifunkcji.

Opublikowano

Potencjometr jest sprawny sprawdzałem w innym samochodzie. A może być odpowiedzialny za to moduł LCM, czy taśma kierownicy dodam ze tylna pozycja z jednej strony świeci trochę słabiej.wyczytałem że ten moduł odpowiada za oświetlenie 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli jedna tylna pozycja słabiej świeci i wymiana żarówki nie pomaga to prawdopodobnie jest problem z masą w tej lampie.

Opublikowano

Miałem bardzo podobny problem. Brak reakcji na regulacje podświetlenia -> nie reagowało podświetlenie przycisków, kierownicy, ale podświetlenie licznika, a przynajmniej LCD w liczniku zmieniało poziom podświetlenie. Dodatkowo podświetlenie zegarów raz działało raz nie.

Problemem okazał się uszkodzony moduł LCM. LCM na dwa osobne wyjścia do podświetlenie wnętrza (można na schemacie sprawdzić).

Sam regulator , jest zwykłym potencjometrem, który do LCM podaje synał 0-5V, nie płynie przez niego prąd do podświetlenia.

Wymiana LCM jest mega prosta, łatwo go zakodować np PA Softem.