Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mianowicie podczas ruszania tylko na sprzęgle bez dodawania gazu na ciepłym lub rozgrzanym silniku (nie za każdym razem) (na zimnym nigdy) to pojawiają się wibrację całej budy oraz taki mocny stukot.

Dodam również, że gdy silnik jest rozgrzany to sprzęgło skrzypi. (najpierw pojawiło się skrzypienie sprzęgła dopiero później czasem te wibracje) (skrzypienie idzie od strony pedała, gdy się wolno puszcza sprzęgło czuć na pedale)

Diagnosta stwierdził tylko ogólnie, że to raczej sprzęgło (niestety nie mówił czy to jest na już i czy to jest dwumas czy tarcza i tak dalej)

Gdy dodam chodź lekko gazu te wibracje znikają, a Gdy ruszam z gazem to nawet ich nie ma

Moje pytanie jest takie czy już teraz dojść do sprzęgła i wymienić czy może czekać na mocniejsze objawy ? ( żadnych innych objawów nie mam, auto dobrze zmienia biegi, na postoju i w trakcie jazdy normalnej nic nie stukocze i nie wibruje)

oraz sie zastanawiam czy te skrzypienie (bo to chyba wysprzęglik ? ) ma związek z tymi wibracjami ?

przebieg 256,000

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

w trakcie jazdy to nic- auto normalnie przyspiesza, a w trakcie zwalniania do tych niskich obrotów nie słychać nic niepokojącego.

A w trakcie ruszania to albo auto wejdzie w stukot dodam gazu do podłogi to wtedy znikną

albo auto nie wejdzie w stukot i gdy dam gazu to ruszy  

Edytowane przez Dawid0306
Opublikowano

Pewny nie jestem, ale może być od sprzegła aż po dwumase. Podczas ruszania słyszysz ten stukot, bo pewnie są luzy i wszytko musi się zazębić, a potem to już z górki. Sprawdzałeś też podczas skręcania i na nierównościach? Bo jeszcze mogą być to luzy gdzieś na zawieszeniu. Sprawdź jeszcze ruszanie z dwójki.

Opublikowano

Akurat ten diagnosta to znajomy, to zawieszenie mówił, że jest "dobre" 

Auto mam stosunkowo krótko bo od kwietnia. Facet miał auto od 199,000 do 256,000 to nic nie robił ze sprzęgłem. 

A odnośnie zakrętów nierównościach to ruszanie wygląda dosłownie tak samo.

Dwójkę to jutro sprawdzę,

Myślisz, ze skrzypienie sprzęgła też może mieć z tym coś wspólnego czy to inna bajka kompletnie ? 

Oraz twoim zdaniem zająć się tym teraz czy odłożyć gdy rozsypie się bardziej ? 

Opublikowano

Słuchaj z pewnością może to być dwumas, jeśli jeszcze nie był wymieniany. Jest to charakterystyczne podczas ruszania, że tlepie budą i powinienś też to czuć w pedale sprzęgła, ewentualne tez szarpnięcia. Samego sprzegła tzn tarczy bym nie wymieniał, bo może to nic nie dać, tym bardziej jak już będzie dostęp do całej dwumasy. Noo chyba, że ktoś stwierdzi, że ogólnie dwumas jest okej. Raczej bym nie czekał, aż się rozsypie, chyba że jeździsz po mieście i w razie co będzie miał kto Cię odholować 😉 Aczkolwiek były przypadki że dwumas się tak rozsypał i zrobił dziurę w obudowie/korpusie.

Opublikowano

No właśnie problem w tym, że na pedale ja nic nie czuje (te skrzypienie to myślałem, że to wysprzęglik  czy coś bo to tylko na rozgrzanym silniku) - a gdy ruszam z gazem to jest najpierw gaz później sprzęgło to ani razu nie wejdzie mi w stukot i strasznie dziwne to. 

A i też mam tak, ze gdy po odpaleniu silnika ruszę przyjadę kawałek wrzucę dwójkę na dwójcę przejadę z 5 metrów to wtedy jest taki zgrzyt (jakby coś się ustawiło - nie wiem trudno to opisać, ale na pewno jest to typowo metaliczny dźwięk idący od pedałów) (I to tylko po odpaleniu silnika jednorazowo- później w trakcie jazdy takiego czegoś nie ma )

A ja  jeżdżę może 6000 rocznie tu też patrząc na ceny kompletu dwumasy + sprzęgła zastanawiałem się czy nie lepiej wrzucić jak już jednomasy  ( bo i tak zapewne za 3 lata góra ten samochód sprzedam)

Swoją drogą nawet bym się nie zdziwił jakby była tam już  jednomasa bo Facet kupił auto (gdy miało 199,000) z komisu i robił tylko uszczelniacze zaworów od razu po kupnie 

A do komisu w 2019 to jakaś kobieta oddała samochód, a ta kobieta jeździła tym autem 2 lata robiąc tylko 10,000 przy czym sama go kupiła z Niemiec  (a dwumasy właśnie z tego co czytałem oryginalne bmw wytrzymują góra 200,000 gdzie niektórzy przy 200.000 to nawet im na wolnych telepie buda)