Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie do tej pory oba serwisy BMW powiedziały,że poduszki w F15 są "pancerne" i że obecne też są ok...aczkolwiek widzę,że one chyba mają specyficzny kierunek montażu? Może przy wymianie amortyzatora zostały źle zamontowane (a akurat wymianę amorków robiłem w okolicznym warsztacie)?

Ale teraz hit, kiedy mam w aucie pasażera 80kg+, stuki przestają być słyszalne 😵...posadziłem też ojca za kierownicą,sam usiadłem na miejscu pasażera, i znowu stuki ucichły...Czyżby jednak kolumna macphersona?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio wziąłem ponownie auto na podnośnik aby przyjrzeć się jeszcze jednej rzeczy - a mianowicie przedniemu wałowi napędowemu.
Luz, jaki posiadam, jest jeszcze większy niż na poniższym filmiku:

Dlatego postanowiłem wał zregenerować. Wysłałem do firmy pod Warszawą specjalizującej się w regeneracji wałów i oto dziś przyszedł zregenerowany wał - wymienione krzyżaki itd, wyważony, ale co ważne z wydłużonym frezem w stosunku do fabrycznego frezu:

Dam znać po montażu czy rozwiązało to problem.

20240515_210355.jpg

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Walki ciąg dalszy - teraz skupiam się na poduszkach amorków. Nagrałem ich pracę w trakcie jazdy - co sądzicie? Czy zakres pracy poduszki nie jest przypadkiem za duży?

Tylna poduszka:

Przednia poduszka:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dla potomnych: wymiana poduszek nie przyniosła ponownie poprawy (ani poduszka skrzyni) która także została wymieniona...

Na tym etapie myślę,że zawieszenie już można wykluczyć...niedawno zauważyłem,że końcówki wydechu dosyć mocno wibrują - mimo,że wieszaki są całe, ale po 275 tys robiły się dość miękkie...może wydech o coś się obija kiedy pojazd uderza w poprzeczną przeszkodę...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Walki ciąg dalszy! Tym razem wziąłem na warsztat górne wahacze, których tuleje były już dość zużyte (sworznie o dziwo były w dobrym stanie). Oczywiście po wymianie głuche puki zostały dalej, ale na pewnych drogach zrobiło się ciszej...

W związku z tym,że wymieniłem już w zasadzie kompletne zawieszenie, pójdę za ciosem i wymienię gumy stabilizatora (niestety z całym stabilizatorem). Mimo,że gumy "wyglądają" w miarę ok a stabilizator był wielokrotnie sprawdzany, znalazłem wielu użytkowników gdzie mimo dobrego stanu wizualnego, gumy jednak były już miękkie i były źródłem problemu...

Dam znać po wymianie o efektach...

• Lubię to 1
Opublikowano

No i niestety, stabilizator wymieniony ( a przed nim wszystkie elementy zawieszenia) a głuche stukanie na (falistych szczególnie) nierównościach dalej występuje... gdyby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie to będę wdzięczny. Przypomnę,że maglownica też została już wykluczona...