Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przychodzą z pewnym męczącym problemem. Chodzi o BMW e83 2005r. Nie działa szyba kierowcy oraz centralny zamek z fizycznego kluczyka. W sprawie szyby został sprawdzony i podmieniony panel w boczku - efekt żaden. Został również naprawiony moduł komfortu (było coś ze ścieżką zasilania) i na nowo zaprogramowany - efekt żaden. Został również podmieniony moduł komfortu na inny, zaprogramowany - efekt żaden. Zwarcie robiło lusterko kierowcy ale wtedy nie działał cały panel, odłączyłem lusterko wróciły wszystkie szyby oprócz kierowcy. Gdy na panelu kierowcy klikam otwarcie/zamknięcie szyby kierowcy słychać jedynie jakby przekaźnik w okolicy modułu komfortu. Czy w tej sytuacji zostało tylko rwanie wiązki i sprawdzanie kabelek po kabelku? Spotkał się ktoś może z podobnym problemem?

Odnośnie centralnego zamka sytuacja jest taka, że z pilota wszystko normalnie działa, wszystkie drzwi się zamykają i otwierają. Natomiast gdy przekręcam kluczyk w drzwiach kierowcy otwierają/zamykają się tylko te drzwi. Przekręcenie na ,,dwa razy" też zero efektu. Jeszcze jedna ciekawostka otwieranie auta kluczykiem w drzwiach kierowcy nie wyłącza alarmu, także jeśli zamknę auto z pilota i otworzę drzwi kierowcy kluczykiem(bo i tak żadne inne się nie otworzą) to zaczyna wyć alarm.

Wszystko mi wskazuje jakby nie było przejścia z tym nieszczęsnych drzwi kierowcy dalej, walnięte jakieś kabelki/kostka. Co myślicie na ten temat? Auto oczywiście było u mechanika/elektromechanika ale on upiera się dalej, żeby szukać z modułem komfortu a budzi to moją lekką wątpliwość. Stąd właśnie ten post. Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc :D

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sprawdź kodowanie czy nie jest inne dla tych drzwi. W przeszłości miałem coś podobnego

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź kostkę i przewody na łączeniu karoserii z drzwiami.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)