Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pierw opisze sytuacje od której sie to zaczęło. Odebrałem auto od mechanika które było na wymianie oleju i wszystkich filtrów, po jakimś czasie jak auto sie rozgrzało postanowiłem go trochę przycisnąć gdy dojechałem do domu zobaczyłem ze z grilla wydobywa sie dym otwieram maskę zbiorniczek cały mokry pod chłodnica delikatnie mokro plus do tego pochlapana prawa nerka i prawa cześć pokrywy silnika, płynu oczywiście ubyło po uzupełnieniu sytuacja sie powtarzała do tego doszło ze silnik nie dobija nawet do temperatury 80 stopni oraz węże były lekko twardawe. Auto poszło do mechanika i zostało zrobione:

-test na uszczelkę pod głowicą który wykazał ze wszystko jest ok

-wymiana chłodnicy

-wymiana termostatu

-korek od zbiorniczka wyrównawczego

Przyniosło to efekt taki ze z pod chłodnicy się nie leje co ciekawe prawa nerka dalej jest ochlapywana i zapocona ale teraz już delikatnie, węże są takie jak powinny być i ze zbiorniczka już nic nie leje a problem z temperaturą występuje nadal.

Dodatkowo odkryłem ze cieknie gdzieś obok alternatora wiec odkręciłem pokrywę silnika jeździłem i obserwowałem (płynu nadal sporo ubywa) okazało się ze jest pęknięcie wokół odpowietrznika na wężu który zwie się magistrala do tego zapocone mocno jest całe rozgałęzienie pod chłodniczką spalin a koło niej nad magistralą idzie gruby wąż i z niego tez przecieka.

Teraz pytanie:

1. Czy nowy termostat (behr) może być również trafiony czy może termostat egr? Dodam że robiłem test jak jechałem o 6 do pracy po przejechaniu 3km sprawdziłem węże od dużego obiegu wszystkie były ciepłe a nie powinny a po przejechaniu 30km silnik miał temperaturę 55 stopni.

2. Czy te wszystkie wycieki mogą mieć coś z tym wspólnego?

Zdjęcia: https://files.fm/u/m5zbfs3dj

• 2 tygodnie później...