Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem, że nie działa mi joystick od idrive w moim BMW e91, jak kupowałem auto to był rozładowany akumulator i po odpaleniu przez kable idrive działał lecz potem przestał w ogóle nie ma reakcji na nic, żaden przycisk nie działa. Rok 2010 auta CIC idrive.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój byl zalany. Rozebralem, wyczyscilem, naprawiłem uszkodzone ścieżki i działa jak powinien.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do tego kontrolera z tego co pamietam dochodza 4 kabelki.

Jeden z zasilaniem, drugi z masa i dwa od sygnalu CAN. Tu nie ma co sie zepsuc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli jestes pewien i sprawdziłes, że płytka nie jest zalana, to miernik w dłoń i sprawdzasz okablowanie, ktore wchodzi w idrive. Tego nie musiales zalac ty wczoraj, ale np. ktos pół roku temu i teraz zgnilo na tyle, że przestalo działać.

PIN1 to zasilanie

PIN2 to masa

Sprawdz czy masz 12V przykladajac miernik do tych pinow. Czarny do masy, czerwony do zasilania.

PIN3 to CANH

PIN4 to CANL

Do lini CAN przydalby sie oscyloskop, ale wiadomo w domu malo kto go ma, ale miernikiem pidstawowe rzeczy mozna też zmierzyć. Na youtubie masz pelno filmow jak go sprawdzić miernikiem.

Ja bym jednak upewnił sie że płytka na pewno nie jest zgnita. Rozbiera sie to dosc łatwo, tylko najpierw wypnij taśiemke od spodu za zaślepką, w kontrolerze.