Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie znalazłem podobnego problemu więc stwierdziłem, że tutaj napisze.

Więc na wstępie powiem, że samochód kupiony był w "grzebanym" stanie i do większości miejsc trzeba było się do kopać, a już mówiąc o głównym problemie to po wymianie modułu pdc bo poprzedni nie działał jak i podłączeniu sprawnych czujników (działają bo podłączałem do innego auta i hulało super) nadal jest problem w działaniu. Gdy odpalę auto i dam na wsteczny w tym samym momencie głośniczek z tyłu zaczyna tykać jak zegar i gdy nawet auto wyłączę i wyjmę klucz on nadal tyka bez przerwy, jedyne wyjście jest gdy od modułu pdc wyjmę czarną wtyczkę. Inpą się podłączałem to pokazywało:

33 soundgenerator rear on

Short circuit to batt+

Error present

Nawet dostałem się do głośniczka i sprawdzałem co się stanie gdy go odłączę i nadal nic nie działa natomiast w inpie pokazuje

32 soundgenerator rear off

Short circuit to ground

Open circuit

Sporadic error

I totalnie nie wiem co tutaj zrobić, próbowaliśmy szukać po kablach, nic nie znaleźliśmy i jedyne jeszcze na co wpadliśmy to to, że możliwe, że zegary powodują jakiś błąd bo co sprawdzałem były wymieniane na po lift a mój jest przed lift, bmw e39 maj 2000 330d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po czym stwierdzasz że licznik jest zmieniony? Licznik bez tzw plecaka jest montowany od września 98r. Możliwe że kupiłeś uszkodzony moduł pdc, jak masz możliwość to sprawdź go w innym aucie.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Po czym stwierdzasz że licznik jest zmieniony? Licznik bez tzw plecaka jest montowany od września 98r. Możliwe że kupiłeś uszkodzony moduł pdc, jak masz możliwość to sprawdź go w innym aucie.

Odkręcałem licznik i były napisy jak ze szrotu o tym, że to polift licznik jak i również napisy utwierdziły mnie, że raczej był wymieniany. A moduł pdc śmiga bo sprawdzałem w aucie gdzie również jest pdc na tył i działa. Pojawiło mi się pytanie czy moduł pdc od e46 mimo, że pasuje do e39 ale czy będzie chodził? Bo wiązkę jak i moduł sprawdzałem w e46 gdzie chodzą oba systemy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teoretycznie powinien działać ale możliwe że trzeba go przekodować. Jak masz mcs expert to przekoduj go pustym plikiem.
Opublikowano
Teoretycznie powinien działać ale możliwe że trzeba go przekodować. Jak masz mcs expert to przekoduj go pustym plikiem.

Kurde! Pogrzebałem w ncs expercie i usunąłem to co było na tym module pdc i działa! Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem to rozwiązanie jest takie, że trzeba wgrać czysty plik do modułu pdc w ncx expercie. Dziękować jeszcze raz i miłego dnia :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajnie że się udało!