Skocz do zawartości

Utrata prądu podczas jazdy

Arex982

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj jadąc do pracy jakoś po kilkudziesięciu minutach zostałem zaatakowany przez auto przez masę kontrolek od abs po trakcje itp (te takie typowe przy niskim napięciu akumulatora),Światło wewnątrz auta zaczęło migać jak i inne diody czy kontrolki oraz wskazówki prędkości i obrotu wstawały i kładły się.

Wjechałem na mopa i w bimmer tools pokazało mi skoki napięcia od 13v do 15,9v, powyłączałem wszystko co sie dało i ruszyłem w trase dalej i problem dalej występował.

Póżniej auto stało jakieś 5 godzin, krótka trasa 5 km i problemu nie było a napięcie ładowania wynosiło ~~ 14.9 v

Wracając już z pracy auto przejechało jakieś 100 km i nagle problem podczas jazdy znów wystąpił, dojechałem do mieszkania i ładowanie na jałowych obrotach wynosiło jakies 14.3 v

844adeb65c539.jpg

Ale już nie udało mi sie zaobserować wahań mimo celowego zwiększenia użycia prądu na postoju przez światła i ogrzewanie.

Po zgaszeniu silnika napięcie szybko spadło do jakis 12,5 v

Samochód odpalił można powiedzieć, że "od strzała" za każdym razem dzisiaj

Kody błedów

8cc42c515366c.jpg

37329396e65d0.jpg

Zanik prądu spowodował prawdopodobnie te błędy

Pytanie moje co może być winą ? Akumulator,alternator czy może regulator napięcia ? i jak to sprawdzić

Dzięki i pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

Może być regulator.

Chociaż z podobnymi "problemami" "wpadł" do mnie ostatnio kolega. Jeździł z takimi błędami aż auto przestało odpalać. Okazało się, że wnęka akumulatora była pełna wody.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
E9x mialy też problem z upalaniem sie kabla zasilajacego skrzynke bezpieczników. Wtedy z tego co pamietam robilo sie podobnie. Byla na to chyba akcja serwisowa, ale musialbys tu doczytać, jakich aut to dotyczyło.

Zgadza się, sprawdziłem i auto posiada akcje przywoławczą o nr 0061830400

pytanie czy to to? oraz czy na danej akcji serwisowej zajmą sie tylko akcją czy przypadkiem czegoś nie updatuja z automatu w systemie czy w mapie silnika bo tego bym nie chciał.

• Zasłużeni forumowicze

Bardzoej chodzilo mi o te akcję

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=804545

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=820077

Nie wiem czy w Polsce byla ona wykonywana, bo jestesmy jednak krajem, gdzie mają klientow w tyłku. Może byla ale twoje auto sie nie łapie. Poczytaj.