Skocz do zawartości

Wymiana tarcze klocki tył f 40

F21er

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
5 godzin temu, Borsuczek napisał(a):

Da się, choć lepiej kupić interfejs diagnostyczny i nie dziadować.

czy ktos sie orientuje ile w tym prawdy, ze wpiecie sie nieoryginalnym interfejsem jest odnotowane i moze byc podstawa utraty gwarancji?

• 1 rok później...

Dzisiaj wymieniałem klocki tył w F40 118. Cofnąłem je poprzez demontaż silniczka hamulca ręcznego, jednak system różni się od pokazanego na filmiku. Zasada działania taka sama. Różnica polega na tym, iż tutaj 'kręcimy' nasadką gwiazdką która nakładamy na trzpień wystający z tłoczka jak na zdjęciu. Tłoczek popychamy ręką i wspomagamy się wspomnianą już nasadką. Tłok sprawnie i bez oporów się chowa.

IMG_20241010_163232718.jpg

IMG_20241010_163216564.jpg

• Lubię to 1

18 godzin temu, F55 napisał(a):

Dzisiaj wymieniałem klocki tył w F40 118. Cofnąłem je poprzez demontaż silniczka hamulca ręcznego, jednak system różni się od pokazanego na filmiku. Zasada działania taka sama. Różnica polega na tym, iż tutaj 'kręcimy' nasadką gwiazdką która nakładamy na trzpień wystający z tłoczka jak na zdjęciu. Tłoczek popychamy ręką i wspomagamy się wspomnianą już nasadką. Tłok sprawnie i bez oporów się chowa.

IMG_20241010_163232718.jpg

IMG_20241010_163216564.jpg

i to są konkrety. a powiedz czy udal sie reset zuzycia klocków poprzez menu samochodu?

Bez problemu, ja nie robiłem tego ponieważ wymieniłem klocki przed pojawieniem się informacji (nie musiałem wymieniać czujników klocków), ale posiadam również mini F55 2019 i tam to zrobiłem bez problemu, zresztą tu masz filmik jak to zrobić 😜

• Lubię to 1