Skocz do zawartości

E 90 N47 318d 2011 drgania przy ok 950 obr/min

szasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dziwny problem, przy ok 950 obr/min wystepuja drgania / rezonans, który przenosi sie na kierownice , lewarek i karoserie. Wymienione : dwumas, poduszki silnika i skrzyni , rozrząd , wtryski wyjęte i sprawdzone , koło pasowe.. Czy kto przerabiał coś takiego? bo mechanicy już się poddali..

Wróć do starych oryginałów to zobaczysz, że są lepsze od nowych zamienników.

Ja się długo bujałem z poduszkami, oryginały też nie dają efektu "wow", poczekałbym jakiś czas, może po pewnym okresie lemf zmięknie.

Masz dwie różne poduszki lewą i prawą tak? Ta z końcówką 800 nie występuje w zamienniku. Lemforder wycofał je z oferty wszystko inne co zamówisz przychodzi chińskie. Czy to Febi czy Corteco w pudełku jest ten sam shit.

20230325-114437.jpg 20230325-114709.jpg 20230325-114532.jpg

Dwie różne? Nawet pod vin wyskakują dwie takie same z tym samym numerem OE: 22 11 6 773 742

W jednym aucie będą dwie takie same a w innym dwie rożne. Ja mam dwie 22116768800 tymczasem tutaj jest jedna z numerem 799 https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/22_0139-zawieszenie-silnika/i51062/kL/sN/r2009/m11

No ciekawy temat, różnią się w ogóle w porównaniu do moich? Kwestia dystrybucji? Febi to w ogóle jakiś dramat, po założeniu przez jeden dzień było idealnie, potem się obie zerwały

W jednym aucie będą dwie takie same a w innym dwie rożne. Ja mam dwie 22116768800 tymczasem tutaj jest jedna z numerem 799 https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/22_0139-zawieszenie-silnika/i51062/kL/sN/r2009/m11

Czyli rozumiem ,że muszą być w oryginale dwie różne z końcówką 799 i 800 ?

Czyli rozumiem ,że muszą być w oryginale dwie różne z końcówką 799 i 800 ?

Na bmwstore.pl sprawdz po vin

Według VIN na bmwstore.pl mam takie 22 11 6 768 799(lewa) i 22 11 6 768 800(prawa). Z tego co zrozumiałem to problem jest w tym , że te z Lemfo są w sprzedaży tylko w wersji 22 11 6 768 799(lewa), więc mechanik zamawiając z lemfo lewą i prawą tak na prawdę zamówił dwie lewe ?? i tu może być problem?

Nie wiem, bo ja mam niby jedną i tą samą na obie strony i miałem taki sam problem, miałem zakładane 3 różnych firm i tylko na oryginałach nie miałem drgań przy takich niskich obrotach. Prawda jest taka, że bmw nie lubi zamienników i w tym wypadku też tak chyba jest.

Jeśli zamówił lewą 799 z Lemfa to powinna być ok. Ale prawej 800 od kilku dobrych miesięcy nie idzie znaleźć więc nie wiem co Ci tam zamontował. Jest dostępna w tym momencie jedna sztuka na Allegro, rano patrzyłem były trzy.

Ja miałem dość szukania i zamówiłem oryginalne BMW z serwisu. Poduszkę skrzyni jedynie wziąłem Lemforder bo podobno to OEM. Jeszcze jej nie wymieniłem ale na samych poduchach silnika różnica jest OGROMNA.

Screenshot-20230330-220220-Photos.jpg Screenshot-20230330-215347-Photos-1.jpg 20230331-185424.jpg

Dzięki. Zakupiłem(wynegocjowałem dobrą cenę) i właśnie odebrałem. Zastanawia mnie tylko , że na poduszkach nie ma żadnych numerów OM , są tylko na pudełku. Chyba zabiorę się za to sam, nie chce potem nie spać w nocy myśląc czy są faktycznie na swoim miejscu :D . Nie robiłem tego nigdy w BMW więc wolę dopytać czy mogę unieść silnik za michę czy jakiś inny punkt podparcia bezpieczniejszy?

Wrzuciłem zdjęcia oryginalnych poduszek wyzej. Tak samo bez numerów. Ja podnosiłem za miskę tylko u mnie jest z przodu dyfer i miska ma więcej ożebrowania. No i musiałem się namęczyć bo o ile mogłem je wyciągnąć z gniazda w sankach to blokowały się o łapę silnika. Pomógł dopiero dodatkowy drugi podnośnik słupkowy pod łapę żeby delikatnie pochylić silnik w jedną stronę. Znowu lewa dołem nie wychodzi bo trzebaby odkręcić wał napędowy, kabel masowy i osłonę przewodów paliwowych. Wyszarpałem górą obok drążka kierowniczego.