Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych Forumowiczów, jak zapewne da się zauważyć jestem nowy w Waszej/naszej społeczności. Mam problem z którym nie umiem sobie poradzić i liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie:)

Były podobne wątki, niestety żaden nie odpowiadał mojemu.

Do rzeczy, mam problem z otwieraniem drzwi z pilota- w obu kluczykach mam świeże baterie.

Dokopałem sie do modułu diversity i wygląda na to, że na trzecim pinie (jeśli się nie mylę- to jest to kolor biało-fioletowy) jest brak napięcia (a powinno być ok. 12v). Korzystając z mądrości "internetu", dowiedziałem się, że najczęstszą przyczyną są przerwane przewody w okolicach zawiasu klapy. Niestety nie w moim przypadku. Czy wie ktoś może do czego ten przewód jest podłączony, tzn.gdzie się zaczyna? Dodatkowo, wg. rozpiski bezpieczników, za wzmacniacz anteny odpowiada m.in. bezpiecznik F 59 5A (w bagażniku), ale u mnie kończy się na F55. Gdzie szukać tego bezpiecznika co odpowida za ten F59?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz za stare auto. Bezpiecznik F59 wszedl w połowie 2005 i odpowiada za antene pilota. Wcześniej go nie bylo. Otworz diversity i zobacz czy nie gnije od wilgoci. Poznasz po nalocie takim bialym w poczatkowej fazie.

To jest schemat do aut sprzed 2005

Screenshot-20230409-081543063-1.jpg

Opublikowano

Witaj Jack79,

Czyli za cały moduł odpowiadał F77?

Nie bardzo się znam na schematach, dokąd może prowadzić biało-fioletowy przewód-trzeci pin z wtyczki do modułu (szeroka, czarna wtyczka podłączona z prawej strony modułu)? Tam właśnie powinno być napięcie 12 + V, a na ten moment nie ma wcale.

Środek diversity wygląd dobrze- nie zawilgocony, nieskorodowany, niezaśniedziały.

Sorrki jeśli moje pytania są zbyt głupie:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

F77 tak. Skoro masz zasilanie na pinie 1, to znaczy ze bezpiecznik jest dobry.

Na pin3 masz mieć, z tego co pamietam, 12V. Pewnie masz ten kabel urwany. Idzie on do radia, chyba, ze masz na wyposazeniu audio HIFI to idzie do tego modułu. Obejrzyj dokladnie ten przewod. Izolacja może byc cala, ale w środku kabel przerwany.

Opublikowano

Przewód sprawdzałem dosyć daleko za zawiasem. Między sprawdzanym miejscem a pinem 3 było przejście, więc przewód jest cały przy zawiasie, chyba, że gdzieś dalej go szlag trafił.

Radio gra normalnie odbiera stacje i nie szumi. Kupiłem auto z androidem tak jak na reklamie powyżej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myśle, że do działania pilota sygnal RAD_ON z trzeciego PINU nue jest niezbędny. Tu masz fajny opis po co to:

https://www.bimmerfest.com/threads/diy-e60-nbt-retrofit-diversity-antenna.834591/

Wszystko co niezbedne do kluczyka to:

PIN1 zasilanie

PIN5 masa

PIN2 sygnał CAS

No i antena, ale to inna wtyczka.

Masowy brazowy nie trzyma sie tylko na druciku jednym. U mnie siadło podgrzewanie tylnej szyby, oczywiscie plynie duzo wiekszy prąd, ale miernikiem przejscie było, tylko, ze polaczenie wisialo na jednym druciku. Jak szarpnałem to wyszło że pęknięty.

Nie jestem ekspertem od diversity, bo nie mam auta z tym modułem. Dwa dotykałem, ale byly podlane, wiec sprawa byla jasna.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Na 3 pinie masz mieć około 11.9 v ale uwaga-przy włączonym zapłonie (radiu) do centralnego najważniejsze są pin 1,2,4 masa to 4