Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam Bmw e90 325d 197km M57n2 2007r manual.

Od jakiegoś czasu gdy temperatury na dworze są bliskie 0 lub poniżej po odpaleniu coś zaczyna stukać w silniku. Stukanie ustaje wraz z wzrostem temp silnika. (czym bardziej ciepły silnik tym mniej słychać) gdy auto osiągnie temp 90 stopni stukanie ustaje całkowicie. Stukanie zauważyłem 2 miesiące temu stukało przez nie cały tydzień gdy było zimno potem gdy zrobiły się temp dodatnie 7 10 15 stopni nie było nic słychać, i teraz znowu to samo.

Auto odpala za pierwszym razem bez problemu nie kopci nie szarpie ma moc.

Nie wiem czy to może być powiązane ale gdy temperatura na dworze była w granicach 15 stopni i więcej auto na postoju potrafiło złapać temp silnika 97stopni i wtedy zaczyna lekko trząść silnikiem a po otwarciu maski słyszalne jest ciche "dzwonienie" dźwięk ten nie jest regularny tak jak to pukanie tylko raz jest mocniej słyszalny a raz mniej no ale jednak jest i też nie zawsze występuje raz to słychać raz nie.

błędy jakie pojawiają mi sie na bimmer tool to

4222 świeca żarowa cylindra 2, sterowanie

426E BSD - komunikacja z odbiorcą 0 (inteligentny czujnik baterii)

4587 filtr paliwa

3EFC czujnik termiczny poziomu oleju (Layer_TOENS)

podam jeszcze przykładowe korekty wtryskiwaczy

gdy silnik chodzi bez niepokojących dźwięków, ładnie na temp 90 stopni korekty są takie

wt1 -0,56

wt2 -0.04

wt3 +0,44

wt4 +0,65

wt5 -0,53

wt6 -0,11

gdy występuje to nie regularne dzwonienie temp 97stopni

wt1 -0,34

wt2 +1,18

wt3 -1,30

wt4 +2,44

wt5 -1,09

wt6 -1,14

dodam filmiki na yt z dźwiękiem jak to wygląda i wkleje tutaj. Bardzo proszę o pomoc co to może być. Być może ktoś miał podobną przypadłość.