Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje M54 wydaje dosyć dziwne dźwięki, tak jakby coś ocierało/szurało. Dochodzą gdzieś z przodu silnika, bliżej dołu (chyba). Na zimnym silniku nie występują, dopiero jak silnik złapie temperaturę to jest to słychać. Myślałem na początku, że to któraś rolka paska, ale po zdjęciu paska nic się nie zmienia. Słychać to tylko na wolnych obrotach i jak doda się lekko gazu. Przy obrotach powyżej 1000 też jest cicho, albo po prostu silnik wszystko zagłusza. Poza tym silnik pracuje równo i normalnie jeździ. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być? Gdzieś z rozrządu/pompy oleju? Może ktoś też miał taki problem?

Poniżej linki do youtube.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwne dźwięki, faktycznie pasuje do osprzętu. Pompa wody nie ma luzu? Rozumiem, że odpaliłeś bez wisko gdy zdjąłeś pasek?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dziwne dźwięki, faktycznie pasuje do osprzętu. Pompa wody nie ma luzu? Rozumiem, że odpaliłeś bez wisko gdy zdjąłeś pasek?

Zrzuciłem obydwa paski z koła pasowego wału korbowego i uruchomiłem silnik, nic więcej nie robiłem. To ocieranie/skrobanie wydobywa się gdzieś ewidentnie od dołu auta, bo od góry silnika nic nie słychać jak się otworzy maskę. Przy schodzeniu z obrotów też tego nie ma. Tylko tak w przedziale 750-900 jest słyszalne. Jak zacznę dodawać gazu też ucicha w momencie jak dodam gazu, a jak obroty się ustabilizują, to się pojawia. Może łańcuch pompy oleju się wyciągnął i ociera o obudowę? Albo łańcuch rozrządu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poruszaj wisko i zobacz czy pompa wody nie ma luzu i czy nie słychać dziwnych dźwięków przy ruszaniu nim.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.