Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Jestem posiadaczem E38 740i i mam spory problem z wibracjami i stukiem w aucie, ale zaczynając od początku:

Auto wpadało w bardzo duże wibracje na tyle duże, że nie dało się nim jeździć - szarpaki nic nie pokazywały żaden mechanik nie mógł mi pomóc więc wziąłem się do działania oto lista rzeczy które wymieniłem :

- wahacze banany przód

- łączniki i gumy stabilizatora przód

- amortyzatory wraz z poduszkami i odbojami przód

- tarcze i klocki przód

- prostowanie i wyważanie felg

- łożyska z piastami przód (po wymianie tych elementów kolosalna różnica)

Po wymianie tych elementów wibracje mocno ustały na tyle że można już jeździć tym autem, z tym że ciągle są odczuwalne wibracje w przedziale 80-140 co lepsze słychać dziwny dźwięk jakby wibracje się nasilały i po sekundzie cisza i tak w kółko w równych odstępach czasowych, sprawdzałem dodatkowo elementy takie jak:

- wał napędowy

- krzyżaki

- łącznik elastyczny

- podpora wału

Te elementy wydają się być sprawne - moje pierwsze pytanie ma ktoś pomysł co to może być?

stuki

Odnośnie głuchego pukania na wale napędowym sytuacja była taka że po lekkim ślizgu tak jakby złapało mi koło i przeskakiwało aż w końcu puściło i było okej do czasu, pojawiły się stuki (wcześniej też były słyszalne) z tym że częściej aż w końcu dyfer złapał i puścił - myślałem że problem sam się pokazał natomiast po wymianie dyfra na używany po jednym dniu przy dodaniu gazu słyszę mocny stuk jakby znów na wale - ciekawostka jest że nie zawsze - i kolejnym moim pytaniem jest czy element taki jak półoś lub skrzynia automatyczna mogą pukać przy dodawaniu gazu? Jedno pojedyncze puknięcie - a może te dwa problemy są połączone?

Już nie wiem gdzie szukać przyczyn jeżeli ktoś ma jakieś pomysły piszcie błagam - odrazu będę sprawdzał i pisał na bieżąco - pozdrawiam!!

Opublikowano

edit

Dziś podniosłem auto za dyfer na lewarku i słyszę głuchy dźwięk z dyfra jak i ze skrzyni, podejrzewam że dźwięk nosi się po wale napędowym - ciężko ustalić dokładnie skąd lecz biorąc pod uwagę że wymieniałem dyfer mimo że używany to obstawiam "dupę" skrzyni automatycznej za winowajcę;

Post prowadzę dla potomnych mimo braku odpowiedzi może komus kiedyś pomoże :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mimo braku odpowiedzi

Może dlatego, że to dział E39, a nie E38...

Opublikowano

edit

Dziś jadąc z Berlina do Norymbergii zablokowałem całą autostradę na zwężce...

Przyczyną okazała się urwana półoś a stuki dochodziły z dyfra, tak to jest z używanymi częściami...

Dziś demontuje uszkodzone elementy jadę po nowe, jutro dam znać jak z naprawą