Skocz do zawartości

[E39] Kierunkowskazy autostradowe / komfortowe kodowanie LCM

sabina2008

Rekomendowane odpowiedzi

ktoś wie, jak to ogarnąć? czy to wykonalne np. NCSem?

przejrzałem kilka tematów o kodowaniu, jednak nie znalazłem działającego rozwiązania..

np. w E46 można to zakodować NCSem w module świateł - LCM (pod warunkiem, że jest to LCM III w wersji SW 4.0 lub wyższej)

u mnie siedzi LCM 4.1.1 (taki jak na obrazku ), jednak po jego sczytaniu, nie ma w nim potrzebnej linijki CYCL_TI_BLK

może moduł musi być jeszcze inny..?

AMWts8Cf6obIO3MfwoqmzayOAodxgsW8xVNHHFFIRA-fm2bOqdZPrjo_Jxu0UAGv1DZxKBS_-ICy1CQka1vgsF_NWy3Kal4TMdv4MlpEtH7_TJtlg4M387ulCUy-W1qSsGTTXixTzfsmyi_phSA17HSy87uBAQ=w1600-h720-no?authuser=0

• Zasłużeni forumowicze

W E39 podobno to nie działa.

nie ma w nim potrzebnej linijki CYCL_TI_BLK

może moduł musi być jeszcze inny..?

Sczytaj przez Dummy, tam klarowniej widać o co chodzi. Dummy automatycznie dobiera moduł do sczytanych ustawień, ale możesz wybrać ręcznie moduł z listy i szukać, który ma taka opcję. Jednak nawet jeśli będzie ta funkcja to nie oznacza, że uruchomisz potrójne migacze.

hmm :roll: Dummy podobno ułatwia proces kodowania, bo jest bardziej przejrzysty (nie mam go). ale z drugiej strony NCS Expert ma chyba większe możliwości, jak się wie co przeedytować.

W E39 podobno to nie działa

no i chyba tak właśnie jest :? czyli trochę kicha..

• Zasłużeni forumowicze

Dummy to taka nakładka na NCS'a. Dużo ułatwia, bo nie musisz się zastanawiać jakie komendy wprowadzać tylko odklikujesz pole, żeby wprowadzić daną funkcję.

Podjedzie tylko trzeba przekodować ncsem.

masz na myśli, żeby wrzucić mu pusty plik .MAN ? czy raczej chodzi o jakieś bardziej skomplikowane zabiegi (przepisywanie nr SA..)? tego jeszcze nie robiłem, musiałbym poszukać , poczytać).

mój plan był taki, żeby najpierw w ten nowszy LCM - PaSoftem wpisać vin i przebieg.

następnie sczytać go NCSem i sprawdzić, czy dane zawierają ową linijkę odpowiedzialną za pojedyncze - potrójne sterowanie kierunkami CYCL_TI_BLK.

jeżeli tego wpisu nie będzie, to pewnie na to wszystko szkoda czasu i kasy

• Zasłużeni forumowicze
Czy mają tą linijkę to nie musisz mu nic wpisywać. Żeby zakodować trzeba zmienić zcs i puścić pustym plikiem. Vin i przebieg wedle upodobania :mrgreen:
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

jeżeli mam w aucie xenon, to LCM powinien być z tzw. AUTO.LWR..?

taki moduł to 400-500 zł za używkę. czyli nie ma gwarancji, że będzie sprawny.

także w tej chwili odpuszczam temat. szkoda koni męczyć.. może wrócę do niego jak trafię sztukę do 200 zł od Sprzedawcy ze 100% pozytywnymi komentarzami..:)

• Zasłużeni forumowicze
jeżeli mam w aucie xenon, to LCM powinien być z tzw. AUTO.LWR..?

LWR to osobny moduł.

w tej chwili odpuszczam temat. szkoda koni męczyć.. może wrócę do niego jak trafię sztukę do 200 zł

Można by to zrobić na Arduino albo nawet na jakimś zwykłym układzie czasowym.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

jc to mam lcm4 z e53 do xenon i zwykłe h7, może ktoś chce się pobawić za mniej niż 300? :D

nawet nie wiedziałem, że pasują, mam teraz e39 z xenonem i przyzwyczaiłem się do komfortowych kierunków - jeżdżę jak stereotypowy kierowca BMW :lol: :lol:

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW

• 4 miesiące temu...

Najprostrzym rozwiazaniem to kupic ModLight 2 i tam sobie ustawiasz kierunki autostradowe, mozesz sobie wybrac czy maja migac 3,4 czy 5 razy do tego mozesz wlaczyc doswietlanie zakretow halogenami, a o swiatlach powitalnych to juz nie wspomne:) na YouTube mozna zobaczyc dzialanie, Moduł jest dostepny w PL chyba jakis sklep w Lodzi ma to na stanie, 3 lata temu kupilem go za 200 zl