Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, zauważyłem, że przestały grać mi głośniki w drzwiach pasażera.

BMW E90 nagłośnienie HiFi.

Wszystkie głośniki w aucie działają oprócz przednich drzwi pasażera.

Zdjalem boczek drzwi, sprawdziłem przewód pod innym głośnikiem ale nie ruszył a jest na pewno sprawny, strzeliłem przewody miernikiem i pokazuje, że mają przejście między sobą czyli nie jest przerwany nigdzie ponieważ sygnał wraca.

Dostałem się do wzmacniacza ale nic nie widziałem niepokojącego.

Nie wiedziałem co robić i stwierdziłem, że może wtyczka się zepsuła, obciąłem kostkę i dołożyłem przewody do głośnika ale również nie ruszył.

Otwieranie szyby i centralny zamek w boczku działają.

Czy jest może jakiś bezpiecznik który może za to odpowiadać ?

Macie jakieś pomysły co to może być ?

Opublikowano

Dziwnie zabrałeś się do tej naprawy/diagnostyki.

W HiFi wzmacniacz masz w bagażniku i po wypięciu kostki wszystko mogłeś sobie pomierzyć w jednym miejscu(rezystancja głośników), a jak posiadasz ekstraktor to nawet mogłeś zamienić drzwi prawe z lewymi.

Przy standardowym stereo wyciągnięcie jednostki to już jakiś problem, ale też nie więcej niż 10 minut roboty.

żeby ciąć kable...

Pamiętaj żeby przy pomiarach uwzględniać rezystancje kabli miernika.

Co do rezystancji głośników HiFi, to gdzieś w wątku o audio za nieduże pieniądze zamieściłem wyniki pomiarów tych głośników, na moim mierniku to chyba koło 2,5ohm każdy miał.

Biorąc pod uwagę miejsce ulokowania wzmacniacza, to raczej w nim bym upatrywał przyczyny.

Opublikowano
Kurcze tylko nie wiem za bardzo jak temat ugryźć w tej chwili, zostaje mi chyba podpięcie innego wzmacniacza i sprawdzenie czy zaczyna grać strona pasażera, nie mam pojęcia jak zmierzyć rezystancję...
Opublikowano

Ustawiasz miernik na najmniejszy zakres - zwykle 10 lub 20ohm.

Zwierasz kabelki miernika mocno i powinieneś mieć wskazanie 0,4 do 1,5 powiedzmy - to jest rezystancja kabli, jak miernik pokazuje więcej to pomerdaj kółkiem zakresu, to zwykle pomoże.

Teraz odpinasz kość od wzmacniacza i wkładasz miernik do każdej pary kabli, od wskazania odejmujesz rezystancję kabli.

Uważaj żeby nie włożyć miernika do napięcia zasilania.

Jeśli rezystancje są ok(około 2,5ohm) możesz też sprawdzić czy żaden głośnik nie ma przejścia do masy pojazdu.

Jakieś zdjęcie z internetu:

attachment.php?attachmentid=151086&stc=1&d=1209780451