Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jezdzilem niedawno testowo 2h m60i, ktora miala fotele m. Troche mnie w nich uwieraly te boki siedziska w nogi, ktore bardziej wystaja niz moje aktualne zwykle fotele sportowe. Moja pozycja jak siedze to mam nogi raczej rozstawione szeroko. Fotele super ale boje sie ze na dluzsza mete bedzie mi to przeszkadzac. Ja opinie osob ktore maja je na codzien? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, Marchall napisał(a):

Jezdzilem niedawno testowo 2h m60i, ktora miala fotele m. Troche mnie w nich uwieraly te boki siedziska w nogi, ktore bardziej wystaja niz moje aktualne zwykle fotele sportowe. Moja pozycja jak siedze to mam nogi raczej rozstawione szeroko. Fotele super ale boje sie ze na dluzsza mete bedzie mi to przeszkadzac. Ja opinie osob ktore maja je na codzien? 

Bez obaw! To są bezapelacyjnie najwygodniejsze fotele oferowane przez BMW. Pierwsze wrażenie miałem podobne do Twojego - trochę wąsko na nogi. Natomiast 14 tys kilometrów później stwierdzam, że W OGÓLE nie czuję tych boczków - wszystko jest mega wygodne. Raz, że boczki lekko miękną od użytkowania, a dwa noga przyzwyczaja się do odrobinkę innego ułożenia niż w komfortach / zwykłych sportowych fotelach. Jak dla mnie te M-kowe fotele są opcją absolutnie konieczną (co mówię jako wcześniejszy użytkownik foteli komfortowych w siódemce G11 LCI)

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano

Z tymi fotelami M to według mnie zależy kto jaką ma budowę ciała. Ja zrezygnowałem z ich wyboru właśnie z uwagi na te ograniczenia na nogi. Siedząc chwilę w tym fotelu uznałem, ze to mi bardzo przeszkadza i będzie to duże zmniejszenie wygody w porównaniu do foteli komfortowych szczególnie na dłuższej trasie. 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, geno1234 napisał(a):

Z tymi fotelami M to według mnie zależy kto jaką ma budowę ciała. Ja zrezygnowałem z ich wyboru właśnie z uwagi na te ograniczenia na nogi. Siedząc chwilę w tym fotelu uznałem, ze to mi bardzo przeszkadza i będzie to duże zmniejszenie wygody w porównaniu do foteli komfortowych szczególnie na dłuższej trasie. 

Dokładnie jak piszesz. Też miałem obawy, ale nie miałem wyboru 🙂 i jestem suuuper zadowolony. 

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
12 godzin temu, wilk325 napisał(a):

Dokładnie jak piszesz. Też miałem obawy, ale nie miałem wyboru 🙂 i jestem suuuper zadowolony. 

Czyli dokładnie odwrotnie do tego, co pisał @geno1234 😉

Opublikowano
11 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Czyli dokładnie odwrotnie do tego, co pisał @geno1234 😉

Nie do końca, On za krótko w nich siedział. Chodziło mi o ten fragment "Z tymi fotelami M to według mnie zależy kto jaką ma budowę ciała".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a to ok 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie do osbób mających problem z fotelami komfort w X5 LCI:

Czy zgłaszaliście sprawę w ASO? Jak do tego odniósł się serwis? 

Problem dotyyczy odczywalnego bólu i drętwienia nóg, temat dotyczy foteli konfort w ekoskórze z wentylacja i masażem. Opis w poniższym filmie na YT

Opublikowano

Patrząc na wypociny kolesia z filmu proponuje przysiady i martwy ciąg. 
trochę masy mięśniowej na udach i tyłku dobrze mu zrobi. 

Opublikowano
3 godziny temu, IronSzn napisał(a):

Nie wiem jak koleś z filmu, ale ja 3x siłka w tygodniu (tylko wolne ciezary) + rower.

Co do fotela, w X7 jest ok, w MB Gle ok, Toyota tez ok, ale X5 masakra. Dlatego pytam. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Yyy…. X5 i X7 mają identyczne fotele (mówię o wersji „fotele komfortowe”)

• Lubię to 1

Opublikowano
14 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Po prostu nie brac wentylacji i masazu. Bez tych dwoch fotele komfortowe beda ok.

Mam to i to, w fotelach m i jak w każdym bmw do tej pory fotel jest bardzo wygodny. Moze jakies pojedyncze sztuki za zle zlozone albo cos ale nie wierze ze wszystkie fotele z wentylacja/masazem sa wadliwe

Opublikowano
32 minuty temu, IronSzn napisał(a):

Mam to i to, w fotelach m i jak w każdym bmw do tej pory fotel jest bardzo wygodny. Moze jakies pojedyncze sztuki za zle zlozone albo cos ale nie wierze ze wszystkie fotele z wentylacja/masazem sa wadliwe

Do wszystkich G11/G12 jakich wsiadałem, a w których były obydwie te opcje, wsiadało się jak na stołek drewniany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, IronSzn napisał(a):

Nie są wadliwe. Po prostu są mniej wygodne od wersji pozbawionych przede wszystkim opcji masażu. Nie ma gratów = więcej pianki

Dwa lata miałem komforty z masażem w G11. 100x bardziej wolałem komforty w G31 u brata - fotel ten sam, tylko bez masażu i wentylacji. Komfort o niebo lepszy niż u mnie 

Opublikowano
15 godzin temu, hornet17 napisał(a):

Pytanie do osbób mających problem z fotelami komfort w X5 LCI:

Czy zgłaszaliście sprawę w ASO? Jak do tego odniósł się serwis? 

Problem dotyyczy odczywalnego bólu i drętwienia nóg, temat dotyczy foteli konfort w ekoskórze z wentylacja i masażem. Opis w poniższym filmie na YT

Witam , mam ten sam problem fotele komforty merino wentylacja + masaże . po 20 min jazdy nogi bola drętwieją że mam wnerw taki że szyba przednia odrazu paruje 🙂 , w boczkach siedzenia są umieszczone wentylatory plus dwa pod siedziskiem . przez owe wentylatory w boczkach fotel tzn boczki siedzenia nie poddają się na boki do tego mają twarde elementy które przez piankę wbijają się w podudzie poniżej tyła co kończy się bólem i drętwieniem nogi. do tego siedzisko jest za miękkie zapadasz się i poduszka co wyjeżdża pod kolana uciska strefę pod kolanami dodatkowo co pogarsza całą sytuacje . wybrałem fotele komfortowe pełne rozszerzenie merino które miały być mega wygodne plus masaże a okazuje się że fotele M co kolega ma w X5 m60i LCI są bardziej wygodne a miało być odwrotnie . przydał by się pozew zbiorowy do bmw i niech wymieniają na nowe fotele wolne od wad konstrukcyjnych bo jakoś w x7 nie ma takiego problemu . BMW radość z jazdy jak to mówią ze łzami w oczach buhahahaha w naszym przypadku i znam kilka osób tez z tym samym problemem z którymi rozmawiałem.  

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mogę potwierdzić "dyskomfort w komfortach", wentylacja bez masażu, skóra Vernasca. 

Mam 189 cm wzrostu, nie mogę znaleźć wygodnej pozycji za kierownicą + uwieranie w d... ,a konkretniej w udach.

Polecam każdemu z wątpliwościami wsiąść w nowe 5er, z podstawowymi fotelami sportowymi. Problem z uwieraniem i wzrostem znika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 9.12.2024 o 14:17, IronSzn napisał(a):

Obejrzyj drugi jego film. Opisuje i pokazuje dokonywane w fotelu modyfikacje. Jeżeli uważasz, że ktoś robi to bo ma fantazję to gratuluję.

Opublikowano

Hej, czy ktos ma komforty + wentyl + masaz i moze potwierdzic ze nic go nie boli/strzela/mrowi i ze mu wygodnie? Kurde na dniach zamawiam x5 wlasnie z komfami, masazami i wianiem pupy ale juz nie wiem czy nie przeklikac na m fotele?

Opublikowano
4 minuty temu, Marchall napisał(a):

Hej, czy ktos ma komforty + wentyl + masaz i moze potwierdzic ze nic go nie boli/strzela/mrowi i ze mu wygodnie? Kurde na dniach zamawiam x5 wlasnie z komfami, masazami i wianiem pupy ale juz nie wiem czy nie przeklikac na m fotele?

Juz pisalem - zero problemow- mam masaze i wentylacje  . Fotele mega wygodne , a fotele M mialem wrazenie ze sa twardsze i mniej wygodne w x5m, dlatego wzialem komforty i jestem mega zadowolony. Wygodne, miekkie - trasy po 700-1200 km bez problemu. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
15 minut temu, Marchall napisał(a):

Myślę, że problem jest wypadkową połączenia kilku kwestii. Wzrostu/wagi/budowy ciała. 

Ja jestem w stanie znaleźć pozycję "do zaakceptowania", jednak wtedy część funkcji fotela może nie istnieć. Pytanie po co komforty.

Problemem też na pewno jest szew, na boczkach siedziska, bo on dodatkowo jest wyczuwalny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kingu napisał(a):

Może dodajcie do równania ile kto waży i zagadka się wyjaśni!? 😁

Super ... ja 120kg.

W G31 fotele sportowe bez problemu, w Audi Q5 sportowe bez problemów, W Mini Cooper żony, sportowe bez problemu. Auta z ostatnich 4 lat, 2 pierwszymi jeździłem na stałe Polska i zagranica. Mini to max trasa 150km na raz. 

Edytowane przez kwiatus19
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Marchall napisał(a):

Miałem komforty z masażem i wentylacją w siódemce. Do znudzenia powtarzam, że było mi wygodniej w piątce brata na komfortach bez masażu. A jeszcze wygodniej jest mi w fotelach M (już pomijam, że wyglądają jak milion dolców)

EDIT, po przeczytaniu posta @Kingu: 182 cm, 80 kg

Edytowane przez maciek_w