Skocz do zawartości

Problem z odpalaniem na ciepłym silniku, ale bardzo rzadko.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na zimnym silniku odpala na strzała, lecz na ciepłym zdarza się że nie chce odpalić. Dzieje się tak raz na 10 odpaleń. Minutę odczekuję i z gazem w podłogę udaje się odpalić, chociaż czasem trzeba tak z 3-5 razy powtórzyć.

Drugi objaw to czasami jak już odpali to przy dodaniu gazu potrafi zgasnąć, chyba że dodam więcej gazu to nie, ale szarpie. Wtedy gaszę, odpalam 2-3 razy i się 'naprawia'.

Mechanik twierdzi że to zacinający się krokowiec.

Miesiąc temu podpiąłem pod kompa no i sporo tych błędów było, ale to też pewnie dlatego że stary aku potrafił paść niemal do zera.

Przed chwilą podpiąłem INPE i wywaliło czujnik wałka rozrządu z częstotliwością 164 błędy. Oraz błąd czujnika wału korbowego ale tylko 4 razy.

Rozumiem że czujnik wałka rozrządu koniecznie do wymiany. Ale czy wału korbowego też czy ten pierwszy może wpływał też na drugi stąd te 4 błędy?

Krokowiec może mieć coś do rzeczy przy takich objawach?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba zobaczyć w parametrach jakie jest położenie wałka i czy się zmienia. Nie ma objawów w rodzaju np. klekotania? Może jest luźny łańcuch albo przestawiony rozrząd.
Opublikowano

Nic nie klekocze.

Przy przestawionym rozrządzie powinno chyba ubyć znacznie mocy? Raczej nie ubyło bo się zbiera dobrze.

Położenie wałka rozumiem że się patrzy w inpie?

Powinno być przy każdym odpaleniu/zgaszeniu inne czy takie samo?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Błąd czujnika położenia wału może być spowodowany długim kręceniem. Przed próbą odpalenia na ciepłym włącz prędkość obrotową w ukrytym menu zegarów i zwróć uwagę czy są wartości gdy nie może odpalić.

Masz tak od niedawna? Od zakupy? Warto sprawdzić czy masz oryginalny czujnik położenia wałka rozrządu. Nie stracił na mocy?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

który to test w menu zegarów?

auto mam od ponad dwóch lat, zaczęło się to dziać 1szy raz w wakacje, potem były 2 miesiące spokoju a teraz dzieje się to coraz częściej. Mocy nie ubyło. Raz miałem sytuacje że mi na prostej drodze po prostu zgasł silnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7.2 - prędkość obrotowa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy czyszczenie czujnika położenia wałka może pomóc?

Bo jednak kosztuje oryginał te 600 zł, a problem mam raz na 30 odpaleń to trochę szkoda kasy. I pomyślałem że może by go wyczyścić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Używkę kupisz za 20zł, podmienisz z tym który masz w aucie i będziesz wiedział czy sprawny. W sumie kto bogatemu zabroni, kup nowy. :roll:
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to równie dobrze mogę kupić używkę ssącego ;D

Widzę że nie masz pojęcia o czym piszesz, co jest najczęstszą usterką w tym czujniku, a właściwie w przewodzie którego pozbawiony jest czujnik wałka dolotowego. Sądzac po opisie twojego problemu masz prawdopodobnie zamiennik.

Opublikowano

Szukałem Twojego patentu gdzieś na internecie jeszcze aby sprawdzić czy to potwierdzone info, no ale nie znalazłem :D

Bo jestem ciekaw czy to są faktycznie takie same czujniki, o tych samych parametrach.

Patrzę właśnie części na allegro z Twojego poradnika i tyle tego jest że nie wiem już co kupić ;D

Bo z przylutowaniem to problemu mieć nie będę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki dokładnie masz silnik?

Podaj numery czujnika który chcesz kupić powiem ci czy będzie pasował.

Jeszcze wiele rzeczy nie widziałeś ;)