Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko

W moim aucie posiadam napęd 4x4 z tym że napęd ten jest dołączany automatycznie, może ktoś mi powiedzieć jak to jest z tym napędem?

Rozumiem że podczas normalnej jazdy mam napęd na tył tak? Dopiero w momencie kiedy koła zaczną się slizgac automatycznie jest podpinany przód?

Dzięki z góry

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W E60, E61, E90, E91 i E92 rozkład momentu napędowego jest dopasowywany do warunków.

Podczas normalnej jazdy rozkłada się on w 40% na przednią oś oraz 60% na tylną oś.

Przy starcie z 1. biegu ze startu zatrzymanego następuje dociążenie tylnej osi samochodu. Wykorzystuje to system, który kieruje więcej momentu na oś tylną co poprawia przyspieszenie.

Jeśli przednie koła znajdują się na powierzchni o dużej przyczepności, a tylne koła mają znikomą przyczepność (stoją na tafli lodu), wówczas prawie 100% dostępnego momentu napędowego jest przenoszone na oś przednią.

Podczas jazdy w zakręcie xDrive minimalizuje tendencję do podsterowności lub nadsterowności, optymalnie rozdzielając siłę napędową między tylną i przednią oś.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ogólnie połączenie napędu z tylną osią jest na stałe. Sprzęgłem dołączany jest przedni napęd. Sprzęgłem steruje silniczek sterowany przez moduł elektroniczny podpięty do magistrali CAN.