Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od jakiegoś czasu ze zbiorniczka wyrównawczego ubywa mi płyn chłodniczy. Zrobiłem test upg, ale nic nie wykazał, natomiast zauważyłem przy nim, że ciśnienie w układzie chłodzenia jest słabe, wąż od chłodnicy jest miękki, a płyn reakcyjny ledwo co „bulgotał”. Podejrzewam pompę wody.

Czy ktoś z Was miał może taki przypadek ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pompa wody kiedy zaczyna szwankować powoli puszcza płyun na uszczelnieniach, więc małe ubytki na pewno można uznać za możliwość kończenia się tej części.

Dla pewności po jeździe możesz zerknąć pod nią czy cieknie. A najlepiej zrzucić pasek, złapać za nią i poruszać, jeśli ma luzy to oczywiście do wymiany.

Drugie krytyczne miejsce w M54 to twarde przewody płynu chłodzniczego które idą pod kolektorem dolotowym, też z wiekiem parcieją, mogą puszczać na oringach.

A jak masz LPG to teżmoże mieć wpływ.

Opublikowano
U mnie ubywało w małych ilościach, szybciej lub wolnije przez niewielką nieszczelność chłodnicy. Juz o tym pisałem, jako ciekawostkę. Żeby nie było łatwo nieszczelność była w miejscu pomiędzy chłodnicami, a z zebranych tam liści pwostała masa uszczelniająca, która puszczała po myciu lub w mokre dni. Wtedy ubytek był większy. całkiem sporo czasu zajęło mi pokojarzenie faktów. Pomogło mi jak wreszcie po myciu zuważyłe na płycie pod silnikiem pierwsze krpole płynu. Przez długi czas nie było nic na osłonie. Po wyjęciu chłodnicy ciężko było oderewać śrubkrętem tą skorupę powstałą na chłodnicy, tak była związana z chłodnicą i twarda jak dobry klej.
  • 2 tygodnie później...