Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po krótce, nagle w trakcie jazdy spod maski zaczął wydobywać się stukot, po podniesieniu maski słyszałem go ewidentnie z przodu silnika, od rolek osprzętu. Nie ma żadnej zależności, tak samo na wolnych obrotach jak na niskich itd, jedyna różnica jest taka, że po wyłączeniu klimy i nawiewu stukanie jest o wiele głośniejsze. Momentami przestaje, powiedzmy, że na godzinę jazdy stuka przez 10-15 minut. Bez żadnej zależności czy na zimnym czy rozgrzanym. Rozebrałem atrapę, dostałem się do rolek(były wymieniane parę miesięcy temu razem z paskami), zrzuciłem paski, rolki działają git, jedynie ta rolka od kompresora klimatyzacji, nwm to jest sprzęgło? Nie ogarniam tematu generalnie, mega ciężko się obraca, piszczy przy obrocie, a w jednym momencie dostawia tak mocno, ze naprawdę muszę użyć siły, żeby je obrócić. Pytanie, sprzęgło do wymiany, czy cały kompresor i czy jestem w stanie to sam z łapy zrobić, z pomocą jakiegoś filmu czy cokolwiek?

edit; Nie jest tak, że samo sprzęgło ciężko chodzi tylko cała rolka, więc raczej zatarty kompresor nie? Gdyby tak było to mogę po prostu zrzucić ten pasek i jeździć bez niego aż do naprawy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz raczej sprzęgło zrywalne więc zatarty kompresor zerwie sprzęgło.

Prędzej wysiadło łożysko sprzęgła zrywalnego.

Trzeba zmienić koło pasowe wraz z łożyskiem.

Stopień trudności to zależy od kilku spraw ale jak nie masz klucza do odkręcania sprzęgła to możesz mieć problem...

A czy można jeździć bez tego paska to nie można bo możesz rozwalić koło pasowe wału korbowego.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!