Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Stałem się niedawno posiadaczem w/w auta i chciałbym je powoli doprowadzać do jak najlepszego stanu. Problemem jest jest falowanie obrotów na gazie, na benzynie wszystko śmiga płynnie, jedynym błędem po podpięciu INP'y jest błąd zaworu evap. Martwią mnie natomiast odczyty z lambdy i korekty paliwowe. Wygląda to tak jakby wszystkie 4 sondy w ogóle nie pracowały i pojawia się pytanie od czego zacząć żeby to naprawić? Wartości ze zdjęć stoją dęba cały czas, nic się nie zmienia, nieważne czy stoimy czy jedziemy. Jakieś propozycje od czego zacząć w poszukiwaniu winowajcy? Z góry dziękuję za pomoc.

IMG-6694.jpgIMG-6696.jpgIMG-6697.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem leży najpewniej w instalacji elektrycznej. Sprawdź stan wtyczki do komputera i przepływomierza. Zobacz czy punkty masowe samochodu nie są zaśniedziałe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sterownik silnika jest fabryczny czy był modyfikowany? Raczej to pierwsze jest niemożliwe, ponieważ nie masz błędów sond. Fabryczny soft i wtedy można sprawdzać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Problem rozwiązałem i była to można powiedzieć błahostka, a konkretniej przepalony był bezpiecznik od podgrzewania sond. Wyglądał na cały, a dopiero po sprawdzeniu miernikiem okazało się, że jest przepalony. Włożenie nowego spowodowało, że sondy ożyły. Okazało się, że niesprawna jest tylko jedna sonda za katem. Oczywiście jak sondy ożyły to i check się pojawił z powodu zbyt ubogiej mieszanki, więc rozpocząłem walkę z lewym powietrzem. Ciekawe było to, że przy bratku tego bezpiecznika samochód nie wyrzucał żadnych błędów :) Także jak ktoś by miał taki sam problem to polecam zajrzeć do bezpieczników pod maską.