Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krótki wstęp. Niedawno rozbiłem swoją e36 baby. Próbuję zebrać trochę pieniędzy, aby kupić nowy samochód w przedziale cenowym ~ $ 7kCAD. Zakochałem się w e36. obniżony na cewkach bilsteina, ale moja mama starzeje się z chorą nogą, więc chcę, żeby jej też było wygodnie. Jestem świeżo po studiach z dość kiepskim dyplomem z angielskiego, więc mój budżet jest mniejszy niż (wstaw tutaj metaforę pochwy).

Jestem wielkim fanem BMW. E36 nauczył mnie wiele o posiadaniu używanego samochodu. Podobało mi się, jak wiele prac można było wykonać przy pomocy Internetu zamiast mechanika. Niestety, słyszałem wiele przerażających historii o e38 serii 7: ciągłe awarie, wycieczki do mechanika i nie są tak przyjazne dla majsterkowiczów jak e36. Oczywiście to luksusowy sedan i szczerze mówiąc, wszystko, czego szukam, to działająca klimatyzacja, ogrzewanie, wygodne siedzenia i dobra jazda. Reszta to tylko lukier.

Jak patrzę na zdobycie serii 7 z lat 1997-2001? Czy wniosę znaczący wkład w edukację dzieci mojego mechanika? Czy to naprawdę elektryczne koszmary? Mieszkam w Toronto w Kanadzie, więc ten samochód przetrwa surowe zimy. Też mam coś do e34/e39. Jak wypada porównanie 7?

Z góry dziękuję. Każda rada jest mile widziana.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam odnośnie co do pierwszego pytania to opiszę na swojm przykładzie. Umarł wentylator kturu jest zamontowany tak że iedynom opciom dostania się do niego jest demontaż całej deski rozdzielczej calutkiej podkreślam.... Ale dzięki właśnie pasionacie który poswiecił swój czas i wiedzę by opisać krok po kroku śrubka po śrubce co należy zrobić udało mi się to ogarnąć w niecałą dobę. Jak dobże poszukasz albo dobrze zadasz pytanie znajdzie się osoba co już to rozgryzła i podpowie. A co do kupna to nikt ci nie powie kup albo nie to twoja decyzja a BMW to nie do końca samochód.  Tylko styl życia 😉 Pozdrawiam