Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim mam duży problem

Kupiłem pod koniec stycznia BMW E90 320i 150KM N46. Auto wizualnie w stanie fajnym mechanicznie wyglądało na doinwestowane. Przez sprzedającego w grudniu zrobiony rozrząd głowica planowanie czyszczenie itp, nowa uszczelka. Nowy olej filtry termostat. Na wszystko faktury z pieczątkami warsztatu. Problem był od początku z grzaniem z nawiewu. Prawa strona grzała słabo nie leciało ciepłe powietrze. Pomyślałem, że pewnie ktoś nie odpowietrzył dobrze układu lub jakaś nagrzewnica.

Konkrety :

Podczas jazdy testowej strzelił płyn chłodniczy korekiem odpowietrznika. Okazało się, że odpowietrznik był nie dokręcony. https://naforum.zapodaj.net/aca3d9461e95.jpg.html

Umówiliśmy się, że sprzedający usterke naprawi i będziemy myśleć. Na drugii dzień telefon, że naprawione korek wsadzony nowy w zasadzie stary od innego auta ale śmiga wszystko. Auto według sprzedającego zostało odpowietrzone i jest okej.

Nawiew grzał lepiej. Po ostatecznej weryfikacji na stacji diagnostycznej auto zostało zakupione.

Dojechałem do domu 100km

- Bum ten sam korek jakby pękł. Od razu zadzwoniłem do sprzedającego ustaliliśmy, że wstawiam do mechanika weryfikuje co jest i sprzedający zwraca koszt naprawy. Wstawiony został nowy korek auto przejechało z 200km ale wstawiłem do mechanika na dlużej ponieważ problem ze słabym grzaniem był cały czas. No i chciałem zrobić auto na tiptop

I tu zaczyna się zabawa.

Po 20-stu kilku dniach mechanik zlekka rozkłada ręce. Wymienił dodatkową elektryczną pompę wody ? (ponieważ się zawieszała) https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=VA71-EUR-11-2005-E90-BMW-320i&diagId=64_1437 ( Chyba nr 4 na schemacie)

, nowy termostat ponieważ auto nie pracuje na dużym obiegu

Problem jest cały czas z nawiewu ze strony prawej nie leci ciepłe nie da się go odpowietrzyć w żaden sposób. Zrobił test na uszczelkę jest okej podpinał jakąś maszynę aby zmierzyć czy spada ciśnienie. Spada ale mówi, że bardzo mało.

Jednak ciśnienie w układzie się ciągle robi.

Jego teoria to, że auto mogło być przegrzane i ma krzywy lub pęknięty blok. N46 ma blok aluminiowy. Aby to sprawdzać trzeba wyciągać silnik ściągać głowice itp Co już generuje spore koszty a nie wiadomo czy to to.

Dodatkowo przy pękniętym bloku silnik do wywalenia. Mechanik nie chce się zbyt tego podjąć ponieważ nie ma pewności o co tu chodzi i nie chce geneorwać kosztów.

Sprzedający okazał się w porządku ponieważ nawet po takim czasie nadal wyraża chęć pokrycia kosztów na pół informowałem, że koszt może wynieść nawet 5 tyś w przypadku konieczności zakupu nowego silnika.

Może ktoś tu miał chociażby podobnie lub ktoś ma jakieś pomysły co sprawdzić w ogóle dalej z tym robić ?

Planuje oddać jeszcze do innego mechanika aby zerknął innym okiem

Ale odpowietrzenie układu to nie jest jakaś skomplikowana operacja...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cisnienie w ukladzie bedzie zawsze, to n46. Nie mow ze chodzi o grzanie (wlasciwie brak), prawej strony? Z jakim problemem teraz walczysz?
Opublikowano
Cisnienie w ukladzie bedzie zawsze, to n46. Nie mow ze chodzi o grzanie (wlasciwie brak), prawej strony? Z jakim problemem teraz walczysz?

No problem jest taki, że prawa strona nawiewów nie grzeje poprawnie. Ogrzewanie ustawione na max ciepło a z nawiewów po prawo leci chłodne powietrze.

Czy płyn znów strzeli korkiem tego nie wiem bo auto stoi od 23 dni u mechanika. Podobno stało 3 godziny odpalone i było okej auto sie nie grzeje temp ok.

Ale wygląna na to, że nie pracuje na dużym obiegu. Węże wychodzące z chłodnicy na dole są zimne.

Pod komputerem wygląda to tak: Błędów w sterowniku nie ma

temp płynu chłodzącego na wejściu : 83

na wyjściu : 16

Mierzone termometrem : Strzał w węża

Zbiornik wyrównawczy 50-60 sopni

Górny wąż (góra chłodnicy) 70 stopni

dolny wąż ( dół chłodnicy 30 stopni

Chłodnica 20 stopni.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do wymiany nagrzewnica, temat przerobiony na tym forum wielkokrotnie.
Opublikowano

Dzięki zlecę żeby to sprawdził.

A dlaczego auto nie wchodzi na duży obieg?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poniewaz w tym aucie nie ma "zwyklego" termostatu. Temp sterowana jest przez dme. Otwiera wtedy gdy jest to potrzebne. Nie ma info o przegrzaniu, nie zapala sie zadna kontrolka, tak ma byc. Te silniki pracuja powyzej 100°, przewaznie 105-115°. Widze ze mechanik nie zna sie na bmw i technologi tych aut.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki zlecę żeby to sprawdził.

A dlaczego auto nie wchodzi na duży obieg?

Tego nie ma jak sprawdzic. Trzeba wymienic. Recepta zostala juz dawno wymyslona, nic nowego nie odkryjesz.