Skocz do zawartości

Ładowarka indukcyjna - doposażenie

luk_byd

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Hej,

Nie mam NFC w miejscu gdzie powinna być ładowarka indukcyjna.

Chce doposażyć o ładowarkę.

O kabelkologie się nie martwie - ale pytanie, czy kupując ładowarkę, będzie pasować czy ... nie ?

Odpuść sobie oryginalną ładowarkę. Prawie w ogóle nie ładuje telefonu, ale za to nagrzewa go tak, że po kilkudziesięciu minutach przestaje w ogóle go ładować.

Testowałem zarówno Android Auto na Samsungu S21 FE i CarPlay na iPhone 14 pro max. W obu przypadkach po mniej niż godzinie telefon tak się nagrał, że ładowarka przestała ładować.

Najgorsze jest to, że jak już masz tą ładowarkę, to nie da się jej wyłączyć.

• Zasłużeni forumowicze

Najgorsze jest to, że jak już masz tą ładowarkę, to nie da się jej wyłączyć.

W OS7 jest opcja wyłączenia ładowarki indukcyjnej z poziomu menu.

A jak by nie było - można wykodować.

Dziwne, ta w G31 (a chyba to ta sama) dziala u mnie ok na S21 i S22

A jak by nie było - można wykodować.

Dziwne, ta w G31 (a chyba to ta sama) dziala u mnie ok na S21 i S22

Możliwe, że mój egzemplarz ładowarki jest wadliwy, ale ASO nie znalazło problemu. Na forum jest mnóstwo opinii, że ta ładowarka jest beznadziejna, więc uznałem że tak to po prostu działa.

W OS7 jest opcja wyłączenia ładowarki indukcyjnej z poziomu menu.

W 8 takiej opcji nie udało mi się znaleźć. Można tylko wyłączyć przypomnienie o pozostawieniu telefonu na półce.

Ale czym się ta beznadziejność objawia? Nagrzewaniem telefonu? To akurat częste przy indukcyjnych ładowarkach, chociaż moja z Ali ma jakiś wiatraczek, który minimalnie chłodzi telefon.

Co ciekawe, przy Janosiku po godzinie robi się gorący i animacja mapy rwie/zawiesza się tak jak i telefon, natomiast Google Maps mogą poprowadzić przez cały kraj i telefon jest tylko ciepły.

U mnie na Samsungu S20 FE 5G ze snapdragonem w momencie jak działa Android auto ładuje tylko przez jakiś czas później pojawia się pomarańczowa dioda, prawdopodobnie za wysoka temperatura. Natomiast jak telefon jest połączony przez BT bez aktywnego AA normalnie ładuje. Dodatkowo zauważyłem że temperatura zależy od tego czy dmuchamy do wnętrza zimnym powietrzem z klimy ( w rady jest spoko i tacka jest chłodna ) czy grzejemy ( wtedy tacka jest gorąca ) wygląda na to że gdzieś tam chyba nawiew przechodzi który schładza bądź nagrzewa ta ładowarkę indukcyjna. Genelanie gdybym wiedział że to tak będzie działać to był olał, zaoszczędził trochę grosza i na własną rękę założył tam wmontował jakąś fajną ładowarkę od GreenCell itp.

Ale czym się ta beznadziejność objawia? Nagrzewaniem telefonu? To akurat częste przy indukcyjnych ładowarkach, chociaż moja z Ali ma jakiś wiatraczek, który minimalnie chłodzi telefon.

Co ciekawe, przy Janosiku po godzinie robi się gorący i animacja mapy rwie/zawiesza się tak jak i telefon, natomiast Google Maps mogą poprowadzić przez cały kraj i telefon jest tylko ciepły.

Ładowarka nagrzewa telefon i ma jakiś czujnik temperatury, który wyłącza ładowanie jak telefon jest ciepły. Przez to w dłuższe trasie ładowanie po prostu nie działa. Jasne, że ładowanie indukcyjne grzeje telefon, ale na tej oryginalnej BMW jest wyjątkowo kiepsko. Pewnie wynika to też umiejscowienia ładowarki, bo nawet bez telefonu ta półeczka jest ciepła.

Tutaj jest wątek na ten temat: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=215&t=377398

• Zasłużeni forumowicze

Ja może nieco doprecyzuje...

Nie ładuje ta ładowarka tak szybko jak ta ori biurkowa czy leżąca Samsunga, ale jadąc z Torunia do Poznania z ~50% naładuje do 90% - jednocześnie gdzie jest włączony Yanosik itp. - dla mnie ok.

Dołożyłem.

Chociaż przy sprzedaży auta nie będą mówić że golas (chyba) :)

To jak już trochę pojeździsz z tą ładowarką to podziel się koniecznie opinią czy jesteś zadowolony z działania i czy działa tak samo jak w serii 5.