Skocz do zawartości

Podłączenie kontrolera iDrive

Soska9315

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Mam mały problem i potrzebuję pomocy :D Otóż niedawno kupiłem E90, poprzedni właściciel zmienił deskę i wstawił nawigację CCC, ale jej nie podłączył i tak to auto kupiłem. Ekran dzięki pomocy forum udało mi się uruchomić i działa natomiast mam jeszcze do podłączenia kontroler. Mam do niego wtyczkę, ale nie wiem gdzie poprowadzić kable. Czy wpiąć je do kostki przy skrzynce z bezpiecznikami, tak jak zasilanie ekranu Navi? Jeśli tak, to w które piny. Proszę o pomoc, ewentualnie jakiś schemat, ponieważ szukam już dłuższy czas i nic nie mogę znaleźć. Z góry dzięki za pomoc :) Pozdrawiam.

Znowu mnie ratujesz :D Mam pytanie takie techniczne apropo tego 3 zdjecia. Czy z tego pinu 3 z wtyczki X11003 moge bezposrednio poprowadzic zasilanie do kontrolera czy musze przez to x9331? A moze moglbym podpiac sie pod zasilanie ekranu? Co do CAN to rozumiem, że jakas np szybkozlaczka moge rozdzielic ten kabel ktory wczesniej prowadzilem od ekranu do bezpiecznikow i bedzie dobrze? Bo nie jestem pewny tych 2 ostatnich zdjec. Sorry moze za glupie pytania, ale wole sie upewnic.

Mam taką uwagę ogólną - poza tym że obydwa terminale to 30G, to zwróćcie uwagę na przekroje kabli przy takich pirackich podłączeniach.

Ekran jest zabezpieczony 10A i podłączony przewodem 0,75 o jakiejś określonej długości np. 1m - pewnie przy zwarciu, przycięciu przewodu bezpiecznik przepala się i cacy.

Kółko jest zasilane z bezpiecznika 5A i podłączone przewodem 0,5 długości np. 2m - pewnie przy przycięciu tego kabla do masy ten bezpiecznik się też ładnie spali. Ale gdyby ten bezpiecznik miał wartość 10A to spalenie kabla jest bardziej prawdopodobne niż bezpiecznika - taki czarny scenariusz.

Przy takich niefabrycznych podłączeniach musisz to uwzględnić.

• Zasłużeni forumowicze

CAN możesz sobie wziąć z dowolnego miejsca.

Zasilanie możesz bezpośrednio ze skrzynki bezpieczników.

Weź pod uwagę to co napisał smiehoo

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Zawsze możesz wsadzic na kablu do kontrolera mniejszy bezpiecznik, tylko, ze to taki lekki drut. Jak komus kiedys sprzedasz to auto to sie chlop naszuka, jak np. zaleje kontroler plynem i mu sie hdzies twój ukryty bezpiecznik zjara.